Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 5 najboljih namirnica za gubitak masnih naslaga na trbuhu, tvrdi nutricionistica

Shutterstock

Dodajte ove namirnice prehrani i gledajte kako se masne naslage na trbuhu tope!

Kilograme bez kontrole unosa kalorija i tjelovježbe teško da ćete izgubiti, ali ako pazimo koje namirnice unosimo, masnoće na trbuhu su obično te koje će se prve otopiti. Nutricionistica Melissa Mitri otkriva koje su to najbolje namirnice za gubitak viška masnoća na trbuhu, a trebali biste ih dodati prehrani svaki dan kako bi se one topile. 

Svi znamo da previše kilograma može štetiti zdravlju, a to se odnosi i na masnoće na području trbuha koje mogu biti posebno opasne. Problem s tim masnoćama je što su povezane s upalama, a povezuje se i s dijabetesom tip2, visokim krvnim tlakom, bolestima srca, rakom dojke i demencijom. Upravo je iz tog razloga pametno razmisliti o tome kako se riješiti tih masnoća, a kako biste uživali u izgledu ali i zdravlju. 

1. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina navodi Mitri, a ako ne znate što će vam to oni ponuditi, važno je prvo znati da će vas zasititi i tako ćete smanjiti unos kalorija, a i jaja sama imaju manje kalorija od jednog obroka koji sadrži puno masnoća i ugljikohidrata. Ako im želite obogatiti okus možete od njih napraviti omlet i dodati začine kao što su  ružmarin, origano, timijan i peršin. Tu su i đumbir, kurkuma i papar koji sadrže jake antioksidanse i daju nevjerojatan okus jelima. 

2. Avokado

Istraživanja pokazuju kako avokado može pomoći kod gubitka masnoća na području trbuha, a jedna od studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition otkrila je i dobrobiti svakodnevne konzumacije avokada. U 100 grama ima 160 kalorija, a bogat je izvor vitamina A, D, B12 i C, te kalija i kalcija. 

Ovo su 3 najbolja suplementa za zdravlje srca, kardiolog upozorava i koje treba izbjegavati

S obzirom na to da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće, a na primjer, za smanjivanje rizika od osteoporoze, možete tek zgnječiti avokado i dodati ga jogurtu ili nemasnom siru. Avokado može smanjiti razinu triglicerida i kolesterola, što znači da može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.  Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine. 

3. Ljute papričice

Drugi put kad krenete u nabavku namirnica, ne zaboravite dodati u košaru koju ljutu papričicu. Mitri kaže da se radi o dobroj namirnici koja će utjecati na sagorijevanje masnoća na području trbuha. 

“Ljute papričice sadrže komponentu koja se zove kapsaicin koja će zaustaviti osjećaj gladi ali i pomoći tijelu da sagorijeva više masnoća”, dodaje nutricionistica te kaže kako to čine pretorbom  “bijele masti” u “smeđu mast” u tijelu. Smeđa mast pomaže da se brže tope masnoće oko struka. 

4. Kelj

Mitri smatra da je kelj odlična namirnica za gubitak kilograma, a istraživanja ju podupiru. Prema studiji objavljenoj prošle godine, osobe koje konzumiraju više kelja bi mogle doživjeti i veći gubitak kilograma. Kako je kelj jako nutritivna namirnica, prirodno siromašna kalorijama, te jako zasitna, pokušajte je često uvrstiti u dnevni meni. 

Što jesti za večeru ako ste na dijeti? Ovi jednostavni savjeti uključuju i desert

5. Bobičasto voće 

Sigurno nije najmanje važna namirnica na ovoj listi – a ona će uspješno pomoći izgubiti višak masnoća. Sve bobičasto voće utječe na gene koji kontroliraju sagorijevanje masnoća i njihovu pohranu u tijelu.

Puno je vlakana i imaju malo kalorija, što je dobitna kombinacija ako ste na dijeti. Sadrže i antioksidante koji će pomoći kod gubitka kilograma ali i očuvanja zdravlja. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo