Ovo su 3 najbolja suplementa za zdravlje srca, kardiolog upozorava i koje treba izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su 3 najbolja suplementa za zdravlje srca, kardiolog upozorava i koje treba izbjegavati

Shutterstock

Autori studije su izdvojili i koji vam suplementi neće pomoći.

Tko želi živjeti dugo sigurno mora voditi brigu i o zdravlju srca, i dok to uključuje pravilnu prehranu i tjelovježbu, novo istraživanje otkriva i kako možemo dodatno utjecati na njegovo zdravlje uz pomoć tri suplementa. Studija objavljena u magazinu Journal of the American College of Cardiology, a koja se bavila analizom 900 kliničkih studija i 27 vrsti mikronutrijenata, otkriva kako određeni suplementi imaju najveći utjecaj na zdravlje srca, a to uključuje: omega 3 masne kiseline, folnu kiselinu i antioksidant Q10. 

“Da, rezultati istraživanja objavljenog tijekom mjeseca prosinca 2022. godine u časopisu Journal of the American College of Cardiology ukazuju da neki dodaci prehrani imaju potencijal doprinijeti produljenju i poboljšanju života direktno utječući na ishode različitih srčanožilnih oboljenja. Analizom podataka pokazano je da suplementacija 3-omega masnim kiselinama (riblje ulje) dovodi do smanjenja ukupnog broja srčanožilnih oboljenja (npr. srčani ili moždani udar), a time i smrtnosti. U isto vrijeme drugi dodaci prehrani (vitamin C, D i E, selen) nisu pokazali sličan potencijal, dok su se neki (beta-karoten) pokazali potencijalno štetni.”, komentirao je  dr. med. Kristijan Đula, specijalist kardiolog iz poliklinike Perić-Staničić.

Ovaj je vitamin najbolja “hrana za mozak”, nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje

Prema rezultatima istraživanja, omega 3 masne kiseline, poznatije kao riblje ulje, mogu sniziti rizik od smrti kao posljedice kardiovaskularnih bolesti, dok će folna kiselina smanjiti šanse da će doći do moždanog udara. Antioksidant Q10 smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. 

Upravo je ovaj prošireni pristup istraživanja pomogao da se odredi koji su to nutrijenti posebno važni za zaštitu srca, navodi dr. Simin Liu, profesor epidemiologije na sveučilištu Brown i glavni voditelj studije. “Istraživanja suplementa se obično svodi na analizu jednog ili dva minerala, a mi smo odlučili procijeniti sve dostupne podatke i studije o mikronutrijentima, što je uključivalo i fitonutrijente i suplemente antioksidanata i njihov utjecaj na zdravlje srca i brojne kardiovaskularne bolesti”; navodi. 

Beta karoten, prirodni pigment, je dokazano suplement koji nije pomogao zdravlju srca, stoji u istraživanju. Pigment se u tijelu pretvara u vitamin A i može pojačati rizik za bolesti srca radi toksičnosti. Može uzrokovati i mučninu, gubitak kose a i probleme s kostima, tako stoji na stranicama Američke preventivne udruge. U istraživanju stoji i kako vitamin C, vitamin D i vitamin E nemaju nikakve direktne poveznice s dugoročnim zdravljem srca. 

Stručnjaci ovu dijetu proglasili najboljom u prošloj godini, iskoristite njene prednosti

“Autori Peng An i sur. zaključuju da raznolikost prehrane s naglaskom na pojačan unos pojedinih dodataka prehrani može djelovati povoljno na zdravlje. Svakako su potrebna dodatna istraživanja u svrhu definiranja koje to podskupine mogu dodatno profitirati od predloženih mjera. “, zaključio je dr. Đula.  

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo