Ovaj je vitamin najbolja "hrana za mozak", nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovaj je vitamin najbolja “hrana za mozak”, nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje

Važno je uz pravilnu prehranu uzimati i vitamine koji će mozak održati zdravim i prevenirati kognitivno propadanje.

“Kako su veće šanse da će se razviti neurološke bolesti kako starimo, često me pacijenti pitaju koji je vitamin najbolji za zdravlje mozga i za usporavanje njegova propadanja. ” navodi nutricionistica Dr. Uma Naidoo sa Harvard Medical School. 

Dodaje kako je svaki plan prehrane treba biti personaliziran, ali grupa vitamina koje ona uvijek uzima kako bi spriječila propadanje mozga i održala ga zdravim su upravo vitamini B skupine.

Kako će vitamin B pomoći zdravlju mozga? 

Depresija, demencija i problemi s mentalnim zdravljem se često povezuju s manjkom vitamina B, pokazuje studija provedena na sveučilištu Wayne. 

“Manjak B12 vitamina je uzrok kognitivnih problema, posebno kod starijih osoba koje ne jedu pravilno”; stoji u studiji. 

8 vitamina B skupine koji će pružiti dobrobiti zdravlju

Svaki od 8  definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunjuju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani, stoji u prezentaciji čiji je autor doc. prim. dr sc. Sandra Morović, dr med.spec. neurolog, poliklinike Aviva. 

Ovih 5 navika izbjegavajte ako imate više od 60 godina i želite biti zdravi

 1. B1 budi energiju: Važan je osnova za funkcioniranje cijelog organizma, stanica i metabolizma. 
 2. B2 ili riboflavin djeluje kao pomogać enzimima u stanicama koje prenose važne informacije mozgu i tijelu, pomaže rastu stanica i pruža energiju. 
 3. B3 će smanjiti upalne procese i radi s više od 400 enzima koji proizvode tvari poput kolesterola i masnoća, te će energiju prenositi do svih organa. Također je i antioksidans koji se bori protiv upala. 
 4. B5 je iznimno važan za stvaranje koenzima A koji pomaže enzimima da grade i rastvaraju masne kiseline potrebne za energiju. 
 5. B6 je važan u prevenciji bolesti jer su dovoljne razine povezane s nižim rizikom od razvoja više vrsti raka. Podržava zdravlje imuniteta i mozga. 
 6. B7 poznatiji kao biotin regulira signale stanica za bržu komunikaciju u tijelu, a mozgu je važan radi slanja signala putem neurotransmitera. 
 7. B9 je popularan suplement (folati) za zdravlje mozga ali i psihičko zdravlje. Isto tako djeluje kao detoksifikacija na stanice. 
 8. B12 je esencijalan vitamin za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNA, pomažu izgradnji i funkciji živčanog sustava. 

Najbolji izvori vitamina B u hrani

Nutricionistica navodi kako uvijek savjetuje pacijentima da uključe namirnice u prehranu koje sadrže vitamine. “Ako se odlučite na suplemente onda prvo razgovarajte s liječnikom”, savjetuje. 

 • Jedno jaje sadrži trećinu preporučene količine vitamina B7 ali i u malim količinama se u njemu nalaze i ostali vitamini skupine.
 • Jogurt sadrži vitamin B2 i B12 kao i probiotike, koji su iznimno važni za zdravlje mozga. 
 • Slanutak, grah i leća će pogodovati zdravlju mozga i odličan su izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i B6. 
 • Losos je prirodno pun vitaminima B skupine, a kako sadrži i zdrave masnoće dobro ga je jesti. 
 • Sjemenke suncokreta su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B5 a možete 20 posto preporučene doze dobiti iz samo jedne porcije ovih ukusnih grickalica. 
 • Zeleno povrće poput špinata ili kupusa, odlični su izvori vitamina B9, a nutricionistica navodi kako je to prva hrana koju će savjetovati pacijentima ako žele poboljšati raspoloženje. 

Što je zajedničko povišenom tlaku, moždanom udaru, prijevremenoj smrti? Visoka razina mokraćne kiseline

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo