Zdravlje

Zdravlje

Menopauza donosi i promjene na koži, liječnik otkriva kako si pomoći

Shutterstock

Menopauza prema definiciji nastaje kod žena koje nisu imali menstruaciju unazad 12 mjeseci. To označava i kompletan nestanak menstrualnog krvarenja.

Prije nego što nastupi menopauza, prethode fluktuacije u menstrualnom ciklusu i hormonalne promjene. Među ostalim simptomima, promjene nastaju i na koži, u smislu pojačane opuštenosti ili mlitavosti te stanjivanje kože, prorijeđivanje gustoće kose u vlasištu i na tijelu (dok je pojačana dlakavost na licu) te pojačana suhoća. Kako njegovati kožu u menopauzi, otkriva Jane Basarovski, dr.med., specijalist dermatovenerolog iz Specijalne bolnice Arithera.

Što su menopauzalne akne?  

Pojavom hormonalnog disbalansa, t.j. gubitkom estrogena, povećava se aktivnost žlijezda lojnica. Koža postaje masnija te neadekvatnom njegom i čišćenjem nastaje začepljenje pora i posljedične akne. Uvođenjem nježnog gela za čišćenje lica u svakodnevnoj rutini te preparata sa salicilnom i glikolnom kiselinom, promjene se mogu staviti pod kontrolom. Svakako podjednako je važna dnevna hidratacija odgovarajućim hidratantnim preparatima.

Znate li na koje namirnice reagira koža sklona aknama, a na koje ona sklona crvenilu?

Kako bi trebala izgledati njega kože u menopauzi? 

Kako u reproduktivnom periodu, tako i u menopauzi, značajno je koristiti preparate sa zaštitnim faktorom, kako bi se spriječio nastanak smećkastih fleka. Kod oštećene kože u tom periodu češća je pojava i površinskih kožnih zloćudnih tumora te melanoma. Zbog toga od iznimnog značaja je redovita kontrola dermatologa i pregled madeža. Pojačana suhoća kože često je uzrok svrbeži i posljedične upale kože. Sve standardne sapune, gelove i kupke za tuširanje, potrebno je zamijeniti uljem za tuširanje ili sindetom (medicinski sapun).

Potrebno je često mazati kožu hidratantnim kremama i losionima, osobito proizvodima s urejom ili hijaluronskom kiselinom. Najvažnija je aplikacija ovih proizvoda nakon tuširanja.

Kod ispadanja kose dolazi u obzir upotreba preparata protiv ispadanja (koncentrirane ampule, šamponi). Ako je ispadanje kose izraženije, preporučuje se pregled dermatologa; naime dostupni su nam i tretmani protiv pojačanog ispadanja kose (mezoterapija, terapija mikroiglicama). Pojačani rast dlačica na licu može se tretirati klasičnom depilacijom ili laserskom epilacijom.

U svakodnevnoj rutini bi se trebali uvrstiti preparati s vitaminom C i retinolom. Naravno uz svakodnevnu primjenu krema sa zaštitnim faktorom. Postoje različiti tretmani koji stimuliraju kolagen, poput tretmani mikroiglicama, mezoterapija. Izraženije promjene mogu se korigirati hijaluronskim punjačima i botoksom. Redovito čišćenje lica nježnim gelom te dodatak salicilne kiseline u rutini, sprječava začepljenje pora i nastanak akne.

Osjetljivu kožu tretiramo nježnim preparatima za čišćenje, medicinskom kozmetikom s manjim udjelom konzervansa i aditiva te bez parfema.

Više pročitajte u novom broju magazina ordinacija.hr koji izlazi u subotu, 22. listopada uz Večernji list.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo