Ljepota

Ljepota

Znate li na koje namirnice reagira koža sklona aknama, a na koje ona sklona crvenilu?

Koža se sastoji od dva osnovna sloja, površinski ili epidermis i duboki ili dermis. Ispod kože je potkožno masno tkivo.

Unutar dermisa se nalaze sitne krvne i limfne žile, folikuli dlaka, taktilni receptori te žlijezde lojnice i znojnice. Ovisno o pigmentaciji, prema Fitzpatrick – u, dijeli se na 6 fototipova; fototip 1 su osobe s jako svijetlom kožom, plavom kosom i plavih očiju, a fototip 6 osobe su s crnom bojom kože. Odgovarajuća njega kože je od iznimnog značenja, primarno zaštita kože od sunca (sprečavanje nastanka raka kože, sprečavanje prijevremenog starenja) te svakodnevna hidratacija.

Pravilna njega kože

Postoje četiri različita tipa kože – normalna, suha, masna i mješovita. Za svaki tip kože postoji njega odgovarajućim kozmetičkim preparatima. Kod suhe kože postoji deficit lipida u površinskom sloju te su potrebni masniji preparati koji nadoknađuju taj deficit i ostavljaju površinski zaštitni film na koži. Kod masne kože imamo povećanu aktivnost žlijezda lojnica te su potrebni preparati koji reguliraju njihovu aktivnost, a istovremeno hidriraju kožu. Kod normalne kože i uz izbalansirane funkcije, potrebna je dnevna hidratacija.

Kožu treba prati nježnim gelovima ili otopinama kako ne bi nastala iritacija ili pojačano isušivanje kože, a povremeno je potreban piling (mehanički ili kemijski) kako bi se površinski sloj očistio od mrtvih zaostalih stanica i vanjskih nečistoća.

Što utječe na zdravlje kože

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu. Ipak postoje neke kožne bolesti i stanja kože koje pojačano reagiraju na vanjske čimbenike.

  • Masnija ili koža sklona aknama reagira pogoršanjem na mlijeko i mliječne proizvode te na proizvode koje imaju visoki glikemijski indeks (npr. procesirane šećere).
  • Koža sklona crvenilu pojačano reagira na ljutu i začinjenu hranu. Alkohol pojačano dehidrira kožu, dok je pušenje, osim brojnih posljedica koje nosi, i uzrok prijevremenog starenja.
  • Tjelovježba povoljno djeluje na kožu, primarno zato što se poboljšava cirkulacija, ali je potrebna posebna njega tijekom vježbanja (upotreba čistih ručnika, redovito umivanje i tuširanje, izbjegavanje kozmetike koja začepljuje pore).

Posljedice nepravilne njege

Neodgovarajuća kozmetika za određeni tip kože može pogoršati određene simptome; masniji i uljni preparati kod kože sklonu aknama, na primjer, dodatno začepljuju pore i pogoršavaju akne. Alkohol u kozmetici u većim koncentracijama isušuje kožu i uzrokuje iritacije. Česti piling (osobito mehanički) te mehaničko čišćenje lica kad nije indicirano može uzrokovati pogoršanja te nerijetko nastanak fleka i sitnih ožiljaka. Neodgovarajuća zaštita od sunca povećava mogućnost od nastanka raka kože (melanoma, kožni karcinomi) te je glavni uzročnik prijevremenog starenja kože.

Kako prepoznati da koža treba “stručnu” pomoć?

Upala kože najčešće se manifestira crvenilom i svrbežom. Upala koja ne prolazi nakon nekoliko dana, nakon primjene neutralnih preparata, zahtijeva pregled dermatologa kako bi se postavila dijagnoza i ordinirala odgovarajuća terapija. Intenzivan svrbež kože koji traje dulje od nekoliko dana također je razlog za posjet dermatologu.

Nepravilan madež koji je promijenio oblik ili boju ili naglo raste ili novonastala brzo rastuća tvorba na koži isto tako zahtijevaju neodložan pregled dermatologa.

Novonastale izrasline koje se šire po koži, vjerojatno su virusne, zarazne i prenosive bradavice. Ne ubrajaju se u hitna dermatološka stanja, ali zbog epidemioloških razloga zahtijevaju dermatološku terapiju i. Promjene na spolovilu, crvenilo, iscjedak, svrbež, bol, nelagoda i izrasline područje su dermatovenerologije te se ne smiju zapostaviti zbog mogućih posljedica. Pojačano ispadanje kose je normalna sezonska pojava ili nakon porođaja, međutim može nastati i zbog hormonalnog disbalansa, deficita vitamina i minerala, kao i autoimunih zbivanja u organizmu. Nije hitno stanje, ali svakako zahtijeva stručnu pomoć i odgovarajuću obradu i terapiju.

Stručnjakinja za zdravlje kose otkriva najgore stvari koje kod kuće radite svojoj kosi

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo