Ministar zdravstva Vili Beroš: Nema panike, koronavirus je poput teže gripe! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ministar zdravstva Vili Beroš: Nema panike, koronavirus je poput teže gripe!

Foto: Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas kako se poduzimaju sve potrebne mjere te da je Hrvatska spremna za koronavirus.

Novost koju smo dobili tijekom sastanka koronavirusa je utvrđeno da imamo prvog pacijenta s koronavirusom – rekao je premijer Plenković i dodao da se radi o mladiću koji je u Zagrebu.

Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, kazao je Plenković. 

Danas u 11.50 minuta dobili smo rezultate testiranja za jednog Hrvata koji je boravio u Milanu. Pokazuje blaže znakove bolesti, rekao je ministar Vili Beroš. 

Koronavirus je poput teže gripe

Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe, ustvrdio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima.

Kirurške maske bi trebali nositi samo oboljeli

Istaknula je da nošenje kirurških maski ne pruža veliku zaštitu zdravim osobama, pa bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa.

S obzirom na epidemiju koronavirusa u Italiji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se trenutno pregledavaju dvije lokacije za uspostavu karantene za zaražene.

S obzirom na epidemiju u susjedstvu, a rekao bih da je nekontrolirana, moramo pripremiti infrastrukturu kad kod nas dođe slučaj ili više njih. Zasad se pregledavaju dvije lokacije, jedna u Primorsko-goranskoj županiji i jedna u Zagrebu, kaže Capak.

Epidemiolozi će procijeniti je li određena lokacija primjerena za karantenu s obzirom na uvjete koje pruža, dodao je.

Sanitarni inspektori poslani na granicu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je kako nema straha da će se Hrvatska suočiti s manjkom sanitarnih inspektora ako situacija s koronavirusom eskalira. 

Unutar sustava državnog inspektorata 130 je sanitarnih inspektora, a 27 sanitarnih graničnih inspektora. Dio sanitarnih inspektora iz unutrašnjosti već je poslan na granicu i oni su osposobljeni da izdaju rješenja o nadzoru ili o karanteni potencijalno oboljelih od koronavirusa.

Iako sanitarnih inspektora nema dovoljno, reorganizacijom posla u Inspektoratu dio ljudi je iz unutrašnjosti prebačen na granične prijelaze, kaže Mikulić.

Noćas su sanitarni inspektori i epidemiolozi izdali rješenje o karanteni za deset osoba, napomenuo je. 

Zalihe medicinske zaštitne opreme relativno dobre

Damir Trut  iz Ravnateljstva civilne zaštite ističe da Hrvatska relativno dobro stoji sa zalihom medicinske zaštitne opreme i spremna je za prvi val koronavirusa.

No, naručivanje nove opreme ide teško jer je sva proizvodnja mobilizirana za potrebe Kine i drugih zemalja koje imaju veliki broj slučajeva, kazao je.

“Nešto te zaštitne opreme smo distribuirali, ono što imaju civilna zaštita i državne robne rezerve. Svaka zdravstvena ustanova ima svoje rezerve, pokrenuli smo u Luxemburgu proces zajedničke nabave za cijelu EU i naručili velike količine. Nažalost, to ne ide brzo”, kaže Trut.

Koliko maska doista pomaže u zaštiti od koronavirusa? Važnije je pranje ruku, ističu stručnjaci

Hina, VL

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo