Puno je namirnica za koje se tvrdi da nisu dobre za vas, a još je više onih koji se smatraju stručnjacima za hranu…
“Znanje o namirnica mnogi će bazirati na tekstovima koje su pročitali na nekoj društvenoj mreži, a koje nisu znanstveno potvrđene“, navodi Katherine Brooking, nutricionist iz New Yorka te dodaje da je puno manje kontroverzi o određenim namirnicama u trenutno dostupnim knjigama o literaturi, od onoga što se govori.
Treba se znati da se rezultati nekih istraživanja ne moraju odnositi na stvarni život, jer o njihovom utjecaju na čovjeka ovisi i, na primjer, tjelesna aktivnost, dob, način prehrane… Isto tako, rezultati istraživanja ovise o modelu istraživanja, koliko je ljudi analiziralo podatke i ostalim faktorima. Uzevši to sve u obzir, neke od „opasnih“ namirnica nipošto to nisu, ako ih pravilno uvrstite u prehranu.
Sušeno voće je dobro, ako je bez dodanog šećera
Sušene brusnice, banane ili mango su prave poslastice, pa iako sadrže nutrijente i antioksidante, smatraju se koncentriranim izvorom prirodnih šećera. Kako su komadi ovako tretiranog voća puno manji od svježe verzije, vjerojatno ćete ih pojesti puno više, stoga je dobro znati da se u 90 grama sušenog voća nalazi oko četiri puta više kalorija nego u svježem. U 22 grama sušenih grožđica nalazi se 109 kalorija. Kada kupujete sušeno voće pazite da ono nema dodanog šećera i jedite ga u umjerenim količinama.
Ako vam ne šteti, kravlje mlijeko nije loše
Puno se govori o lošem utjecaju mlijeka, i dok su biljne zamjene dobar izbor, nema razloga da se odreknete kravljeg mlijeka ako ne želite.
“Bez obzira na različite informacije, istraživanja ipak daju pozitivnu sliku o kravljem mlijeku“, smatra Brooking. Uobičajena je primjedba da ono može uzrokovati upalne procese u tijelu, ali ona ističe kako je pregled 52 kliničke studije pokazao kako mlijeko ustvari ima protuupalna svojstva i dobra je namirnica, osim ako na njega nemate alergiju. Čaša mlijeka s malo masnoća nudi oko 305 mg kalcija, 3 mikrograma vitamina D i više od 8 g proteina.
Orašasti plodovi ne uzrokuju debljanje – ako se jedu u umjerenim količinama
Od badema do oraha – o orašastim se plodovima šire ne provjerene priče. Ako ih preskačete jer sadrže masnoće, morate znati da se većinom radi o zdravim masnoćama, a istraživanja pokazuju da su osobe koje ih jedu mršavije od onih koji i h preskaču. Jedna šaka ovih plodova u danu će doprinijeti zdravlju, a neće utjecati na tjelesnu težinu.
Manja čaša soka od naranče može biti odličan dodatak doručku. Važno je da nabavite 100 posto prirodni napitak bez dodanog šećera, a takav napitak će vam pružiti kalij, vitamin C, kalcij i vitamin D.
Ovo je 7 super namirnica po izboru nutricionistice koje pomažu u borbi protiv prehlade
Studija objavljena u magazinu European Journal of Nutrition pojašnjava kako osobe koje pate zbog povišenog tlaka, a koje su pile oko 2 čaše ovog soka u danu su nakon 12 tjedana imali puno bolje rezultate na testovima od onih koji nisu pili sok. Znanstvenici smatraju da su za to zaslužni flavonoidi koji se nalaze u narančama.
Ako su napravljene od cjelovitih žitarica, pahuljice su dobar odabir za doručak
Postoji razlika između pahuljica koje su pune šećera i onih koje su napravljene od cjelovitih žitarica. “Zdravija verzija je puna vlakana i sadrži malo dodanog šećera te mogu biti namirnica puna nutijenata za zdrav početak dana“, pojašnjava Brooking.
Posebno su dobre kada govorimo o unosu potreben količine vlakana u organizam. Takve će pahuljice djeci i odraslima omogućiti da u organizam unesu i dovoljne količine vitamina D, željeza, vitamina A i B te kalcija. Za kompletniji doručak, dodajte im jogurt ili mlijeko s malo masnoća.
Jaja su zdrava, nude nutrijente
Debata o tome koliko su jaja zdrava čini se da nikako ne dolazi kraju, ali ako volite jaja svakako ih jedite. Puno je priče o tome koliko kolesterola sadrže, ali ustvari se radi o zasićenim masnoćama koje ustvari utječu na porast kolesterola, navodi nutricionistica Julie Upton iz San Francisca.
“U jajima se nalazi oko 13 esencijalnih nutrijenata, poput vitamina A i D, luteina i ostalih“, dodaje. Jedno jaje u danu vam sigurno neće škoditi.
Pečeni krumpir nudi nutrijente, za razliku od onog prženog
U malom krumpiru se nalazi 250 kalorija i nula masnoća, tvrdi struka. U drugu ruku, prženi krumpiri u manjoj porciji sadrže oko 450 kalorija i 21 g masnoća. Pečeni krumpir sadrži i 5 g proteina i 4 g vlakana, a uz to sadrže i kalij koji pomaže pri regulaciji krvnog tlaka. Pripazite samo da ga jedete s jogurtom ili povrćem a ne uljima i masnim umacima.
Kruha se ne morate bojati
Osim naravno ako vaše zdravstveno stanje ne dozvoljava da ga jedete. Važno je i kupovati kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog i ograničiti unos, a on će onda biti dobar izvor proteina i zdravih masnoća.
Crveno meso je zdravo ako se jede u umjerenim količinama
Previše ove vrste mesa može povećati rizik od razvoja nekih vrsti raka, prema Amerikom institutu za istraživanje raka, a uzrok može biti taj što povećava šansu za razvojem upalnih procesa u crijevima. Meso može biti dobar izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ali ono nije esencijalni dio zdrave prehrane. Pripazite da odaberete čiste komade mesa, savjetuje Brooks te dodaje da je važno i paziti na količinu.
A. A.
Foto: Shutterstock