Zdravlje

Zdravlje

Može li stres uzrokovati proljev? Evo što morate znati i kako problem prevenirati

Foto: Shutterstock

Mislimo da do proljeva dolazi radi onoga što smo pojeli, ali ponekad može razlog biti i virus kao i stres.

Naravno, neće svakome stres uzrokovati i probavne probleme, ali zašto se kod nekih upravo to događa? Evo što kažu gastroenterolozi…

Zašto stres ponekad uzrokuje proljev?

“Postoji veliki živčani sustav unutar probavnog sustava, a ponekad se crijeva nazivaju i malim mozgom“, pojašnjava dr. Carolyn Newberry,  gastroenterolog. Cijeli neurološki sustav je i zadužen za kontrolu probave, a studije su pokazale kako mozak i crijeva jesu u stalnoj komunikaciji, što znači da raspoloženje može utjecati na probavu, ali i probava može utjecati na raspoloženje.

Tko će osjetiti svoje raspoloženje i na crijevima?

Ako skoro uvijek morate na toalet kada ste pod stresom, možda mislite da imate neku od bolesti crijeva, no to ne mora uvijek biti istina. Ponekad bez ikakve dijagnoze možete imati problema s probavom, ističe dr. Lisa Ganjhu, gastroenterolog. Ipak je dobro provjeriti kod liječnika što bi moglo biti u pitanju da se odmah započne s liječenjem ako se radi o medicinskom stanju. Promjene u radu crijeva mogu se dogoditi radi promjene u prehrani, infekcije ili neke bolesti.Sindrom iritabilnog crijeva još nije u potpunosti razjašnjen ali stručnjaci smatraju kako može imati veze s osjetljivim živčanim sustavom. No, dr. Ganjhu ističe kako postoje određeni testovi kojima se može provjeriti radi li se o IBS-u, stanju kada se javljaju problemi s kretanjem crijeva ali bol prolazi kada obavite nuždu. Sindrom iritabilnog crijeva jedan je  od najčešćih poremećaja probavnog sustava koji je karakteriziran kroničnim bolovima u trbuhu, promjenom ritma crijevnog pražnjenja i izgleda stolice,a oko 2-2,5 puta češći kod žena u odnosu na muškarce, no razlog zbog kojeg žene pokazuju povećanu ranjivost za ovaj poremećaj uglavnom je nepoznat.

Nikada jaja nemojte ostavljati na ovom mjestu u hladnjaku – iznenađeni?

Može li se prevenirati proljev povezan sa stresom?

Nažalost jedini odgovor bi ovdje bio da trebate izbjegavati stres, što znamo da nije tako jednostavno za napraviti. No ako prepoznate da je kod vas stres okidač možete raditi na mehanizmima obrane od stresa, paziti da dobro spavate i vježbate. Što god da je, pazite da se ne izlažete stresnim situacijama i da naučite kontrolirati svoje reakcije na stres. Ako i radi stresa pijete alkohol ili jedete nezdravu hranu, oblikom prevencije može biti i da pazite na te navike. Fokusirajte se na unos vlakna, banane, jabuke i kašu i već tako možete učiniti puno.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kad god primijetite da dolazi do velikih promjena u probavi, vrijeme je da posjetite liječnika.

Nutricionistica ima 5 ideja za doručak koji će vam pomoći u mršavljenju, a i dati vam energije

„Bilo kakva sumnja se mora provjeriti kod liječnika kako bi se isključila bolest“, dodaje dr. Ganjhu. Vjerojatno se nećete razboljeti radi proljeva uzrokovanog stresom, ali ako se događa često, treba o tome razgovarati s liječnikom. Ako je proljev praćen i gubitkom kilograma, krvi u stolici ili jakom boli, svakako odmah posjetite liječnika. Ali valja znati da u većini slučajeva proljev uzrokovan stresom neće zadavati dodatne komplikacije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo