Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nikada jaja nemojte ostavljati na ovom mjestu u hladnjaku – iznenađeni?

Shutterstock

Možda se čini pravim mjestom za čuvanje jaja, ali ustvari može biti opasno za zdravlje.

Puna proteina, vitamina i minerala, jaja su zdrava namirnica koja nam pruža osjećaj sitosti a isto tako su jako pristupačna. No stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba čuvati na jednom mjestu u hladnjaku, a na njega ste sigurno prvo pomislili kada ste ih kupili. Upravo na tom mjestu su ona podložna kvarenju i mogu uzrokovati zdravstvene probleme. 

Avokado pomaže kod dermatitisa, artritisa, srčanih oboljenja… Evo kako u 5 koraka odabrati savršeni plod!

Jesti jaja kojima je istekao rok trajanja može dakle voditi do trovanja hranom ili sličnih bolesti uzrokovanih hranom. Upravo iz tog razloga stručnjaci upozoravaju 
Upravo iz tog razloga je važno upozoriti na jednu uobičajenu grešku koju svi ponavljamo kada je u pitanju čuvanje jaja u hladnjaku. Saznajte kako to možete samo utjecati na to da se jaja brže kvare. 

Na ovo mjesto jaja nikada ne stavljate 

Mnogi hladnjaci imaju ugrađen dio za jaja na vratima, ali stručnjaci kažu kako je pogrešno odlagati ih tu. Razlog je jednostavan; upravo je to dio hladnjaka podložan stalnim promjenama temperaturama pa će se i jaja puno brzo pokvariti. Njihov je savjet da jaja držite u glavnom dijelu hladnjaka, na srednjoj polici gdje temperatura najčešće ravnomjerna.

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

No iako ste jaja pohranili na pravo mjesto, stručnjaci upozoravaju kako bi trebalo što manje otvarati vrata hladnjak kako se temperatura ne bi mijenjala. Svaki put kad otvorite vrata hladnjaka, temperatura unutar njega će se promijeniti, a kako biste to spriječili stručnjaci savjetuju kako bi trebalo otvoriti vrata hladnjaka, uzeti što ste planirali i zatvoriti vrata. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo