Možete li postati ovisni o sprejevima za nos? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Možete li postati ovisni o sprejevima za nos?

Kada ste prehlađeni ili alergični, a nos vam je pun i disanje otežano, vrlo malo stvari pomaže toliko dobro kao sprejevi, odnosno kapljice za nos.

Bolesti i upale nosne sluznice vrlo su česti. Rinitis je naziv za upalu i iritaciju nosnih sluznica pri čemu sluznica luči previše sluzi te tada nos postaje začepljen, a disanje postaje otežano. Uzroci mogu biti alergijski i nealergijski. Za vrijeme sezona alergija iritacija nosnih sluznica uobičajena je pojava i glavni problem svakog oboljelog. Prehlade i gripe najveći su neprijatelji nosa jer je upala sluznica i šmrcanje jedan od prvih simptoma.

Kapljice za nos

Vrsta lijekova poput kapljica za nos radi na principu da receptori krvnih žila u nosu reagiraju na njih, smanjuju se te otvaraju nosne prolaze kako biste prestali disati na usta. Sprejevi djeluju toliko dobro da je ponekad teško držati se uputa koje nalažu da se koriste dva do tri puta dnevno. Dekongestivne kapi ne bi se smjele kapati duže od sedam do deset dana.

Ovisnost

Učestalo korištenje sprejeva može dovesti do tzv. stanja ”medikamentoznoga rinitisa”. To se događa kada se oštete nosne sluznice i njušni živac te krvne žile u nosu počinju ovisiti o kapljicama. Također, moguća je dugotrajna suhoća sluznica, krastice na tkivu, iritacija usta i ždrijela te kihanje. Ova ovisnost može potrajati danima, mjesecima ili čak godinama. Neki ljudi koriste ih kada više nisu prehlađeni ili nije sezona alergija. Ovisnost je psihička i ovisnici uvijek imaju bočicu kapljica sa sobom. Nalaze li se u nekom zagušljivom prostoru te im sluznice postanu suhe oni neće isprati nos vodom, što bi bilo najbolje rješenje u tom slučaju, nego će kapati nos kako bi što brže počeli normalno disati.

Specijalist otorinolaringologije Mladen Dobrović istaknuo je kako: prečesto kapanje nosa uzrokuje sve kraći efekt spreja i potrebu da se sve češće koristi. Nadalje, kad se jednom sluznice isuše od neprestanoga korištenja javlja se dugotrajna začepljenost radi koje su se kapljice i počele koristiti.

U slučaju ovisnosti bilo bi najbolje da se za savjet i pomoć stručnjaka obratite liječniku.

Alergije u vašem domu – stanite im na kraj!  

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo