Zdravlje

Zdravlje

Neurolog zna kako zapamtiti stvari koje inače ne biste: Ovo su tri koraka koja treba slijediti

Shutterstock

Je li vam se kad dogodili da ste sigurni da ste nešto upamtili, ali kada dođe vrijeme da to sjećanje upotrijebite – ništa se ne događa?

Zašto nas ponekad iznevjeri naša sposobnost da upamtimo činjenicu ili događaj i što možemo napraviti da to promijenimo? Evo odgovora.

„Često kad mislimo da imamo problem s pamćenjem ustvari se radi o problemu s fokusom. Kao neurolog i znanstvenik sam do danas naučio da postoje tri osnovne stvari koje moramo napraviti da bismo nešto zapamtili”, pojašnjava dr. Amishi Jha.

1. Vježbanje

Koristite pažnju kako biste pratili informaciju – bilo da se radi o novom imenu ili predmetu, novim programima za rad ili materijalu za ispit ili jednostavno nekom novom doživljaju. Nakon toga ponovite što ste vidjeli ili čuli. Kada ste u školi ponavljali svako poglavlje, to se zove vježbanje, kada ste se prisjećali događaja koji vas je razveselio ili rastužio – i to je vježbanje i ponavljanje.

Kako zaustaviti napad panike? Psiholozi predlažu 3 različite i učinkovite metode

2. Razrada i proširenje

Elaborirati nešto znači da koristimo pažnju kako bismo novo iskustvo povezali s memorijama koje već imamo. Tako možete pohraniti puno novih momenata sjećanju. Na primjer: Zamislite hobotnicu, a nakon čega vam netko kaže da hobotnica ima tri srca. Ako to do danas niste znali, sad ćete zapamtiti i tu informaciju uz već postojeće slike koju ste razvili o hobotnici.

3. Konsolidacija ili objedinjavanje

Dva procesa koja smo prethodno naveli pomažu formaciji inicijalne memorije. No kako biste od te faze do pohranjivanja novih podatak stigli, ali i stvorili nova sjećanja, potrebno je informacije objediniti. Taj proces uključuje stvaranje veze između neurona koji kodiraju elemente memorije odgovaranjem na određene aktivnosti mozga.

Jedna stvar može pamćenje uništiti

U dućanu ste, napunili ste košaricu i krenuli prema blagajni te izvadili mobitel. Stigla su dva maila i vi ih čitate te pišete odgovor. Odgovor ste spremili u skice i nastavili gledati Twitter gdje je netko odgovorio na vaš komentar. Želite dati podršku te odgovarate. Jedan tekst vas je zainteresirao i vi ga čitate. Na pola ste teksta kada blagajnica daje račun i vaše stvari stavlja u vrećicu.

10 jednostavnih stvari koje možete napraviti kako biste doživjeli stotu!

Zvuči vam poznato? Danas je život puno brži i svaki trenutak koristimo kako bismo nešto napravili i imali manje obaveza kasnije. Naši prioriteti su stalno usmjereni na zadatke i pritom ne primjećujemo koliko time štetimo mentalnom zdravlju.

Što trebamo napraviti?

Razmislite o direktnom iskustvu na tren. Jeste li ikada imali odličnu ideju dok ste se tuširali? Možda vas je inspirirao miris šampona. Radi se o tome da vrijeme koje provodimo ispod tuša vrijeme koje nije usmjereno na obavljane zadataka. Upravo takvi trenuci mogu dovesti do genijalnih novih ideja. No ovako provedeno vrijeme donosi još dobrobiti – pojačava konsolidaciju. Ako dakle nešto želite zapamtiti, iskoristite tri savjeta ali isto tako pustite misli da lutaju – kako biste bolje pamtili.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo