Zdravlje

Zdravlje

Nevjerojatni mitovi o koronavirusu u koje trebate prestati vjerovati

Dobro je znati raspoznati fikciju od istine kada je u pitanju ozbiljna stvar poput koronavirusa.

U nastavku stručnjaci otkrivaju u koje biste laži trebali prestati vjerovati.

Mit: To je najopasniji virus na svijetu

Puno je drugih virusa koji imaju višu stopu smrtnosti od koronavirusa, prema riječima Ashish Sharama, liječnika iz medicinskog centra Arizona čak je i gripa opasnija jer ju puno više ljudi u godini dobije. Prema podacima ovogodišnja je sezona gripe zahvatila samo u Americi između 26-36 milijuna ljudi. Također, virus Ebole je imao puno višu stopu smrtnosti, ako uspoređujem​o​ s koronavirusom.

Mit: Koronavirus se pojavio zbog juhe od šišmiša

Nema dokaza koji bi podupirali ovu tvrdnju, iako je istina da se ovaj virus može pronaći kod šišmiša. Dr. Sharma ipak naglašava kako postoje glasine i to zbog videa koji je snimljen 2016. u Australiji , a u njemu vlogger jede juhu od šišmiša te je on ponovno pušten u opticaj nakon pojave virusa i tako izazvao razne reakcije.

Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom! Ipak, budite oprezni

Mit: Postoje lijekovi koji pomažu

Ne postoji virus koji s​​e​ ​može tretirati lijekovima, a koronavirus se tu ne izdvaja. Pomoći vam može sve što koristite kod bilo kojeg​ ​virusnog oboljenja a to je tekućina, odmor i “izolacija” u domu kako se ne bi zarazio nitko od prijatelja ili susjeda.

Mit: Ako se ​”okupate” alkoholom možete spriječiti infekciju

Neke osobe vjeruje da je ovo točno, da će alkohol i dezinfekcijska sredstva mogu spriječiti zarazu,​ ​a li prema riječima dr. Frederick Davisa virus ulazi u organizam putem nosa ili usne šupljine pa dezinfekcijska sredstva neće pomoći.

Mit: Kineski restorani su opasni

Iako su doživjeli veliki pad u broju posjetitelja, stručnjaci se slažu u jednom – nema razloga da ih izbjegavate. “Virus nije rasist, a vi isto ne biste trebali biti”, kaže dr. Caesar Djavaherian, iz San Francisca.

Upozorenje: Sredstvo za dezinfekciju ruku vas ne štiti koliko ste mislili!

Mit: Paketi iz drugih država mogu biti kobni

I dalje traje proučavanje ovog virusa i načina na koji utječe na ljude. Većina virusa, poput koronavirusa, se ne zadržava na površini dulje vrijeme, pojašnjava dr. Bhayani.

Mit: Ne smijete putovati nigdje

Izdana su upozorenja vezana za putovanja u krajeve gdje vlada epidemija, ali se ne odnose na mjesta koja nisu zahvaćena virusom. Istina je da WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) savjetuje da se ukinu zabrane izlaska iz zemlje jer su se pokazale uzaludnim kad je u pitanju širenje epidemije. Ipak, ako ste bolesni, ne biste trebali napuštati zemlju, savjetuje WHO.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo