Novo liječenje sprječava povrat raka?

istrazivaci, znanstvenici, laboratorij, mikroskop, istrazivanje

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford su proučavali glioblastom, najsmrtonosniji oblik raka mozga, kod laboratorijskih miševa i ustanovili način na koji mogu zaustaviti ponovni rast stanica tumora nakon zračenja – blokirali su dotok kisika i nutrijenata kancerogenim stanicama.

Otkrili su kako se tumor nakon zračenja okreće malo istraženom sekundarnom putu kako bi stvorio krvne žile koje su mu potrebne za rast.

"Pod normalnim okolnostima ovaj put nije važan za rast većine tumora. Ono što nismo shvatili sve do sada jest da zračenje koje bi trebalo ubiti stanice raka također uništava postojeće krvne žile koje hrane tumor. Kao posljedica toga, tumor se mora osloniti na pričuvni put dostave", objasnio je Martin Brown, profesor radijacijske onkologije.

Ovo znači kako se tumor više ne može osloniti na aniogenezu iz postojećih krvnih žila koje su ga opskrbljivale kisikom i nutrijentima. Umjesto toga, tumor regrutira stanice iz koštane srži kako bi stvorio nove krvne žile i preživio. Znanstvenici vjeruju kako mogu zadati konačan udarac tumoru ako blokiraju ovaj novonastali put dopreme hrane stanicama raka. Sljedeći je korak provesti klinička istraživanja nad ljudima.

Iako su se znanstvenici koncentrirali na glioblastom, drugi tumori koriste sličan mehanizam.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of Clinical Investigation.

Glioblastom je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka mozga. Zračenjem se tumor može privremeno smanjiti, međutim, gotovo se uvijek vrati unutar nekoliko tjedana ili mjeseci, a rijetko koji bolesnici žive dulje od dvije godine nakon dijagnoze.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!