Nutricionisti otkrili kako izgleda najbolji doručak za oboljele od dijabetesa, ali i za sve ostale - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nutricionisti otkrili kako izgleda najbolji doručak za oboljele od dijabetesa, ali i za sve ostale

Shutterstock

Uživajte u prvom obroku u danu!

Na žalost, sve je više ljudi kojima se dijagnosticira dijabetes tip 2 ili preddijabetes. To stanje može uzrokovati puno boli, frustracije i osjećaj poraza. Na sreću, puno je dostupnih lijekova i načina na koje se stanje može kontrolirati i pomoću kojih svakodnevica može biti puno ugodnija. 

Za osobe koje imaju dijabetes ili preddijabetes, kontrola šećera u krvi je često glavni fokus. To se može postići kroz promjene koje uvedete u svakodnevicu, poput prehrane ili fizičke aktivnosti, ali i korištenja lijekova. 

Prema riječima stručnjaka za nutricionizam i prehranu, najbolji doručak za sve koji žele šećer u krvi držati pod kontrolom je onaj koji sadrži namirnice s lako topivim vlaknima

Zašto su potrebna vlakna u prehrani? 

Prema riječima nutricionistice Rachel Fine, unos topivih vlakana može pomoći pri kontroli šećera u krvi ujutro. “Zobena kaša i doručak s cjelovitim žitaricama namirnice su koja sadrže takva vlakna, a ona kada se probavljaju stvaraju supstancu sličnu gelu koji putuje kroz probavni trakt i usporava apsorpciju šećera u  krvotoku”, pojašnjava te dodaje kako je rezultat bolja kontrola šećera s umjerenim porastom glukoze i inzulina. 

Kako složiti kvalitetan gablec u dućanu? Nutricionistica nudi genijalne ideje

Dodajte proteine doručku 

Osim što je dakle važno za doručak pojesti i namirnice koje sadrže vlakna, nutricionisti savjetuju i proteine kao dobar dodatak takvom obroku. Prema riječima nutricionistice Justine Chan, proteini su važan faktor snižavanja šećera u krvi. 

“Kombinacija ova dva sastojka u doručku će vam sigurno pomoći pri kontroli šećera u krvi jer se nećete samo zasititi ugljikohidratima, a obrok će se polako probavljati. 
Kada se probava usporeno odvija, šećer će postepeno ulaziti u krvotok i tako će biti i niža njegova razina. Ipak je važno imati na umu koji tip proteina jedete, a jedan je studija pokazala kako će biljni proteini pomoći pri snižavanju glukoze u krvi, dok će životinjski imati suprotan efekt i voditi do povišenih vrijednosti šećera u krvi ali i voditi do toga da se povećavaju šanse da će se kod vas razviti dijabetes tip 2. 

Što možete dodati svom doručku? 

Orasi sadrže važne nutrijente koji će ubrzati mršavljenje a to su zdrave masnoće, proteini i vlakna koja će vas zasititi.  Porcija oraha sadrži 4 g proteina, 2 grama vlakana i 18 grama zdravih masnoća, od kojih su neke omega 3 masnoće koje djeluju protuupalno i povezane su s prevencijom pretilost. 

Šumsko voće je dobar izbor jer neće samo obroku dodati zanimljive boje i slatkoću već se radi o savršenom izvoru vlakana koji će isto tako napuniti tijelo jakim antioksidantima biljnog podrijetla. Šumsko voće ima nizak glikemijski indeks i dati će tijelu gorivo uz dodatnu dozu vlakana i nutrijenata koji pomažu kod kontrole kilograma. Jedna mala porcija sadrži oko 5 grama vlakana.

Znate li zašto je dobro pojesti bananu svaku večer prije spavanja? Vrijedi probati

Chia sjemenke su čudesne sjemenke s iznimnim nutritivnim vrijednostima zbog čega su i, potpuno opravdano, jedna od najpoznatijih i najkorištenijih namirnica koje nose oznaku „superhrane“. Zbog njihovih iznimnih svojstava nutricionisti savjetuju njihovu redovnu konzumaciju. Chia sjemenke su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže i sva tri makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine. Chia sjemenke u ovom slučaju djeluju na više način: vlakna i proteini koje sadrže doprinose kontroli šećera u krvi, pri čemu apetit i razine energije ostaje stabilne i nema naglih promjena. Osim toga, zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju tekućinu, obroci koji sadrže ove sjemenke su znatno zasitniji pa održavaju osjećaj sitosti kroz dulje vrijeme.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo