Zdravlje

Zdravlje

Osteomalacija – bolest koja prijeti zbog manjaka vitamina D

Foto:Shutterstock

Vitamin D spada u grupu vitamina topivih u mastima, odgovoran je za povećanje intestinalne apsorpcije kalcija, magnezija i fosfora te ključan u brojnim tjelesnim funkcijama.

Vitamin D spada u grupu vitamina topivih u mastima, odgovoran je za povećanje intestinalne apsorpcije kalcija, magnezija i fosfora te ključan u brojnim tjelesnim funkcijama. Najbolji prirodni izvor vitamina D jest sama njegova sinteza u donjim slojevima epidermisa kože, putem kemijske reakcije koja ovisi o izlaganju suncu (posebice UVB zračenju).

Mnogi od nas u ovo vrijeme, ustaju prije svitanja i vraćaju kući kad je već pao mrak. Zbog toga opskrba vitaminom D postaje vrlo zahtjevna. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do oslabljenog procesa mineralizacije kostiju te do osteomalacije. Osteomalacija je bolest koju karakterizira „omekšavanje“ kostiju zbog reducirane apsorpcija kalcija u probavnom sustavu, tj. zbog povećanog procesa gubitka kalcija iz kostiju.

Kalcij je vrlo dinamičan mineral koji se ugrađuje i/ili po potrebi mobilizira iz kostiju ovisno o koncentraciji u krvi.

Liječenje manjka vitamina D je moguće

Moguće je putem odgovarajuće nadoknade ovog vitamina i to suplementima, prehranom te odgovarajućem izlaganjem prirodnom svjetlu. Hrana možda i nije najbolji izvor ovog vitamina, ali može zadovoljiti jedan dio dnevnih potreba. Trebalo bi konzumirati masnu ribu, npr. losos, tunu, skušu kao i riblje ulje. Također govedina, žumanjak jajeta i neki sirevi sadrže nešto manje količine vitamina D. Dodaci prehrani mogu se nabaviti u ljekarnama bez recepta, a za odgovarajući farmaceutski oblik i dozu bilo bi dobro konzultirati se sa ljekarnikom.

Zašto ne možete smršaviti? Nutricionistica upozorava gdje griješite i daje jednostavna 4 savjeta

Dodaci prehrani na tržištu u Hrvatskoj uglavnom dolaze u obliku kapi, kapsula ili šumećih tableta. Preporučene dnevne doze se kreću od 600 IU (internacionalnih jedinica) za odrasle, a za starije od 70 godina života 800 IU. Kod djece suplementacija vitamina D vrlo je bitna u prevenciji rahitisa.

Djeci do 12 mjeseci dovoljno je 400 IU. Trudnicama se preporučava dnevna doza od 5 mikrograma (200 IU) ukoliko se trudnica izlaže suncu.Ukoliko se trudnica ne izlaže dovoljno suncu onda su potrebne doze nešto više.

Vitamin D je sastavni dio prenatal multivitaminskih formulacija za trudnice. Što se tiće izlaganja suncu, istraživanja su pokazala kako je za većinu ljudi dovoljno svakodnevno samo nekoliko minuta (cca 10-15 min) provedenih na suncu, sa samo 5% površine izloženog tijela (npr. lice i ruke), i to 2 do 3 puta tjedno. Kada je sunce slabije kao u zimskim mjesecima ili u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima, potrebno je nešto dulje izlaganje suncu, i to do dva sata i više kako vi se sintetizirala doza od 1000 IU. Osobe svijetle puti ili su imale karcinom kože, prije izlaganja suncu se moraju posavjetovati sa liječnikom ili farmaceutom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo