Zdravlje

Zdravlje

Otkrijte imate li sivu mrenu

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njezin razvoj utječu povišena životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i dr. faktori. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Mnogi koji imaju zamagljen vid koji im otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, čitanja ili gledanja televizije, trebali bi pregledati vid jer su to prvi simptomi mrene, koja se razvija bezbolno i neprimjetno. Doznajte sve o simptomima sive mrene i kad i gdje otići na pregled.

1. Koji su simptomi sive mrene?

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću smanjuje se osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

2. Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu), preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i iDesign, optičke i ultrazvučne biometrije te dodatne dijagnostike po potrebi (OCT vidnog živca i makule).

Vaš liječnik oftalmolog će vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne okluzije) koje mogu utjecati da, usprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no to vam oftalmolog unaprijed protumači nakon detaljnog pregleda.

3. Kada operirati sivu mrenu?

• kada je postavljena dijagnoza i savjetovana operacija

• kad slabljenje vida ometa vaše dnevne aktivnosti

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju (smanjuje broj komplikacija) i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) mrena se elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

4. Kako izgleda operacija?

Ultrazvučna operacija mrene (fakoemulzifikacija) jedan je od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od samo 2.2 ili 2.75 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta.

Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na nezino mjesto postavlja se posebna sintetička intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

5. Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju:

monofokalne (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama). Monofokalnim lećama je moguće postići i monovision tako da se na dominantnom oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominantno IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala.

multifokalne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu)

torične (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti)

6. Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u klinici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 – 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2 – 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

U listopadu ostvarite 50% popusta na preglede za mrenu!

Više doznajte na na www.opticalexpress.hr ili broj telefona 01 5625 450.

Sadržaj nastao u suradnji s klinikom Optical Express

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo