Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 5 navika zbog kojih pacijenti imaju problema s probavom – upozorava gastroenterolog

Shutterstock

Faktore koji narušavaju zdravlje probavnog sustava ne bismo trebali ignorirati, a neki od njih su svakako i kombinacija okolišnih i zdravstvenih čimbenika.

Ono što u Hrvatskoj nedostaje su klinički nutricionisti, liječnici se zapravo prema svojoj edukaciji ne bave prehranom, pa su nam stručna savjetovališta vezana za prehranu prijeko potrebna. Ono što znamo je da nas tjelesna aktivnost, adekvatna prehrana i svakodnevno provođenje zdravih navika čini dugoročno zdravima. Jedan zanimljiv primjer dugovječnosti su Austrijanci koji se na prvo gledanje hrane jako „loše“ (krumpir, meso i česta konzumacija alkoholnih napitaka), ali oni se većinu slobodnog vremena bave sportom i provode ga na otvorenom.

Zaključno: 

  1. pretjerana konzumacija procesuirane hrane (smrznuti i polugotovi proizvodi),
  2. suhomesnatih proizvoda,
  3. namirnica bogatih jednostavnim ugljikohidratima (pekarski proizvodi, slatkiši),
  4. nedovoljno unošenje namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke),
  5. metode pripreme hrane kao što je prženje te pretjerana konzumacija crvenog mesa

mogu imati štetne posljedica po zdravlje i funkcije probavne cijevi, upozorava gastroenterolog.

Mršaviji, sretniji i zdraviji: 5 navika koje bi bilo dobro uvesti u kuhinju (pogotovo ako ste često kod kuće)

Posljedice pretilosti po zdravlje probavnog sustava

Probavni sustav vrlo malo ima posljedica od pretilosti, što je zanimljivo. Tu su dva stanja koja se povezuju s prekomjernom tjelesnom težinom, to je razvoj hijatalne hernije koja može biti uzrok pojave žgaravice, odnosno razvoja refluksne bolesti, a on je povezan s povećanim tlakom u trbuhu, koji je čest kod pretilih osoba.

Slijedi jedna od najčešćih bolesti današnjice, a to je kronična jetrena bolest ili takozvana nealkoholna masna bolest jetre koja je dio metaboličkog sindroma.

Intervju s nutricionistom Bojanom Stojnićem: Kako izgleda prehrana za 21. stoljeće i može li si je svatko priuštiti?

Pretilost donosi neke logične probleme poput mehaničkog oštećenja zglobova, do čitavog niza kardiovaskularnih bolesti koje mogu uslijediti i koje su direktno povezane s prekomjernom tjelesnom težinom. Dijabetes tip 2 također je jedna od posljedica pretilosti. Apneja u snu, kao posljedica, može zadavati velike probleme, te kao i kardiovaskularne bolesti voditi i do ranog smrtnog ishoda. Veliki problem je pretilost kod djece, a moguće je posljedica, kako sam naveo, takozvani način života, sve nam je dostupno i djeci se dopušta da jedu sve. U Švedskoj, na primjer, definiran je jedan dan u tjednu kada se jede slatko i to je subota (Lördagsgodis), i tako roditelji djecu uče da nije normalno jesti slatkiše kad god im se prohtije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo