Mršaviji, sretniji i zdraviji: 5 navika koje bi bilo dobro uvesti u kuhinju (pogotovo ako ste često kod kuće) - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršaviji, sretniji i zdraviji: 5 navika koje bi bilo dobro uvesti u kuhinju (pogotovo ako ste često kod kuće)

Ako želite živjeti zdravije i hraniti se kvalitetnije, postoje tri loše navike koje svi trebamo zaboraviti i pet navika koje bi svi trebali usvojiti.

Svakako izbjegavajte

1. Večerati kasnije nego inače

Blagodati rada od kuće često donose i višak slobode što se tiče kada ćemo ići leći. Naravno, to povlači sa sobom kasna kopanja po hladnjacima, jer nema hladnjak ugrađeno svijetlo bez veze, zar ne? Ne! Večere koje su kasnije od 20 sati doprinose nakupljanju kilograma, žgaravici, gastritisu, lošoj probavi. Kod osoba sa šećernom bolesti tipa 2 također utječu na povišenu razinu glukoze u krvi u kasnim satima.

2. Pretjerivati u količinama

Vidjeli smo da za digitalne sastanke ljudi često obuku majicu a ostanu u donjem dijelu pidžame. Praktično za nas ali i zgodno za nakupljanje kilograma. Na taj način nerijetko gubimo percepciju koliko smo kilograma dobili u struku i bokovima, a val iznenađenja nas preplavi kada pokušamo obući traperice od prije nekoliko mjeseci. Pokušajte zadržati količine manje ili jednake kao prije. Rad od kuće često podrazumijeva i manje kretanja, pa nema razloga da uzimamo veće količine.

3. Izgubiti naviku kuhanja

Pogotovo ako radite sami od kuće, često se dogodi da nemate volje kuhati sami za sebe ili čekate da se netko vrati s posla da bi nešto pojeli. To naravno nikako nije dobro za vaše zdravlje: gubitak rutine i preskakanje obroka dovesti će vas do toga da oko podneva pregladnite i počne grickati sve i svašta. Naravno, kalorične grickalice vas neće zasititi ali će doprinijeti višku kilograma i vašem osjećaju umora. Možda su za vas odličan izbor variva koja skuhate i imate za narednih dan ili dva!

Kako izgleda detoks uma hranom? Isprobajte tri neobična recepta

5 navika koje trebamo uvesti u svakodnevicu

1. Sjetiti se orašastih plodova

Bademi, orasi, lješnjaci: savršeni za grickanje za jutarnju (10-11h) i popodnevnu (15-16h) užinu! Pola šake orašastih plodova je i više nego dovoljno za jednu užinu!

2. Na stolu imati čašu vode

Dnevno trebao unijeti oko 8 čaša tekućine (ne samo vode!), a to znače tekućinu kroz juhu, smoothije, variva i slično. Ovisno o tome koliko imamo vodenaste meni za taj dan, na stolu bi se uvijek trebalo naći sigurno 5 čaša vode po 200ml. Trik je da kada popijete čašu vode, stavite odmah novu i napunjenu na stol. Tako ćete popiti svoju dnevnu dozu a da niste ni svjesni.

3. Jedan topli obrok na dan

Možda ne zvuči kao puno, ali vaš organizam će vam biti zahvalan! Jedan topli obrok na dan umjesto hladnih salata s raznim preljevima ili peciva iz pekare čini cijelo nutritivno čudo u razliku za vaš organizam. Još bolje ako ste taj obrok pripremili kod kuće. Ako ste skloni narudžbama, birajte one obroke za koje vam treba žlica, a rjeđe vilica.

4. Uvesti laganu tjelesnu aktivnost svaki dan u 17 ili 18 sati

Lagana tjelovježba može biti rastezanje, joga, šetanje. Izbor je na vama, pripazite da traje 20-30minuta dnevno. Osim što će vam dobro doći da razbistrite misli, pomoći će u sprječavanju nakupljanja kilograma.

5. Osigurati dnevnu rutinu

Za kraj, dolazi najvažnije a to je – osigurajte si svoju dnevnu rutinu. Ustanite se svaki dan u isto vrijeme, iako ne radite. Doručkujte, ručajte i večerajte u isto vrijeme. Ako pazite da svaki dan imate raspored obroka, osjećati ćete se generalno bolje, svježije uz više energije! 

Moćna kava: Napitak s kojim ćete započeti dan energično i završiti ga s užitkom

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo