Zdravlje

Zdravlje

Ovo su 3 glavna razloga za razvoj upale pluća, tvrde liječnici

Shutterstock

Glavni simptomi upale pluća su obično jednaki – poteškoće s disanjem, bol u prsima, kašalj i temperatura. No postoji nekoliko uzročnika ove bolesti.

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvaća alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. “U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 50 do 60 tisuća oboljelih od pneumonije, a oko 10 tisuća se hospitalizira. Više od 90% svih smrti od pneumonije odnosi se na stariju populaciju”, potvrđuje dr.,  spec. pneumoftiziologije Alma Rožman, iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava. Najrizičnijim skupinama smatraju se vrlo mala djeca s još nepotpuno razvijenim obrambenim sustavom, te općenito osobe s kroničnim bolestima i oštećenjima imunosustava, dok kod osoba starijih od 65 godina je pneumonija izrazito teška, a često i smrtonosna.

Kašljate, kišete, šmrcate… 8 simptoma koji mogu otkriti da se ne radi samo o običnoj prehladi

Svatko može oboljeti od upale pluća, a rizični faktori uključuju:

•    Godine starosti – ako ste mlađi od 5 godina i stariji od 65
•    Pušači cigareta
•    Nedavno preboljene respiratorne infekcije
•    Kronične plućne bolesti
•    Druge bolesti poput upale pluća, bolesti srca, jetre ili dijabetesa
•    Slab imunološki sustav

Stručnjaci u nastavku pojašnjavaju koji su glavni uzročnici upale pluća:

1. Bakterija

Bakterijska upala pluća je često uzrokovana bakterijom Streptococcus pneumoniae, koja živi u gornjem dišnom sustavu i najčešći je uzrok upale pluća. Može se razviti kao komplikacija virusne infekcije, prehlade i gripe.

“Mislilo se kako su pluća sterilno okruženje, bez bakterija, a sada znamo da to nije istina i da su pluća naseljena bakterijama koje su bezopasne u normalnim okolnostima“, pojasnio je dr. Marc A. Sala, pulmolog. Ponekad virusna oboljenja mogu poremetiti balans bakterija u plućima i tako dovesti do upale pluća.

Dok je Streptococcus pneumoniae glavni razlog bakterijske upale pluća, postoje još neke bakterije koje mogu biti uzročnik:

  • Legionella pneumophila (upala pluća uzrokovana ovom bakterijom se često naziva i Legionarska bolest)
  • Mycoplasma pneumoniae
  • Chlamydia pneumoniae
  • Haemophilus influenzae

Ovakva se upala pluća često liječi antibioticima, ali u ozbiljnijim situacijama pacijentu se mogu dati dodatni tretmani.

2. Virusi

Puno je virusa koji mogu biti odgovorni za razvoj upale pluća, a tu je Respiratorni sincicijski virus kao najčešći uzročnik bolesti kod djece, no virus gripe i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje  COVID-19, su glavni kada su u pitanju odrasli ljudi.

“Tipični način da se razvije bolest jest izloženosti kapljicama koje sadrže virus nekoga tko ima infekciju, a rezultat je upala i imunološki odgovor“, dodaje dr. Sala. Liječenje virusne upale pluća obično uključuje antivirusnu tretman ili remdesivir, Dr. Casciari dodaje. Baš kao i kod bakterijske upale pluća, ako se radi o ozbiljnom slučaju, onda osoba može trebati i pomoć pri disanju putem kisika.  Postoje i neka cjepiva koja mogu smanjiti mogućnost zaraze.

Uz osjećaj nadutosti, postoje još tri ključna simptoma raka jajnika – reagirajte na vrijeme

3. Gljivice

Gljivična upala pluća je potencijalno opasnost za osobe koje imaju kronične komplikacije ili oslabljen imunološki sustav, dodaje Nicola Hana, pulmolog te dodaje kako ne vidi često ovo stanje kod osoba koje imaju zdrav imunološki sustav. Ali osobe koje imaju dijabetes, AIDS ili rak mogu biti u rizičnoj skupini.

U većini slučajeva gljivična upala pluća nije opasnost za većinu ljudi“, dodaje dr. Sala. Gljivična infekcija najčešće povezana s upalom pluća uključuje:

  • Pneumocystis pneumonia (PCP) je posebno opasan oblik upale pluća uzrokovana gljivicama Pneumocystis jiroveci
  • Groznica doline, uzrokovana gljivicom Coccidioides
  • Histoplasma, uzrokovana gljivicom  Histoplasma
  • Kriptokokoza, uzrokovana gljivicom Cryptococcus gattii

Ove vrste upale pluća se dogode kada osoba udahne spore gljivica, a najčešće se liječe lijekovima protiv gljivica.

Ako primjećujete bilo kakve simptome, poput temperature, groznice, kašlja ili boli u plućima, odmah se obratite liječniku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo