Zdravlje

Zdravlje

Kašljate, kišete, šmrcate… 8 simptoma koji mogu otkriti da se ne radi samo o običnoj prehladi

Foto: Shutterstock

Vjerojatno već poznajete simptome prehlade ali ponekad se može raditi o nečem drugom

Evo što može biti u pitanju, a da nije prehlada;

1. Simptomi ne prolaze

Prehlada će proći kroz par dana, započinje problemima s grlom, začepljenim nosom i često kašljem, koji se može zadržati najdulje. Ako simptomi traju dulje od par dana, moguće je da se radi o gripi ili mononukleozi, a kako bi bili sigurni što je, posjetite liječnika, savjetuje dr. Melisa Lai Becker.

2. Bili ste na dalekom putovanju

Ako ste nedavno imali daleko putovanje, to je za doktore uvijek crvena zastava jer se može raditi o ne tako običnoj prehladi već nekom ozbiljnijem stanju, pojašnjava dr. Stella Safo, stručnjak za zarazne bolesti.

3. Imate visoku temperaturu

Što se tiče temperature koja prati prehladu, da ona je moguća, ali nije uobičajena – posebno ona visoka. Ako se pak javila visoka temperatura, dr. Lai Becker smatra da to može biti simptom nečeg drugog, poput streptokoka u grlu, a ako se ne liječi, može uzrokovati teže probleme stoga je potrebno posjetiti liječnika. Isto tako može biti znak da se radi o mononukleozi ili gripi pa pratite simptome.

4. Kašalj koji ne prolazi

Iako je kašalj normalan simptom prehlade, ne bi trebao biti tako jak da uzrokuje probleme. Svakako nemojte ignorirati jak kašalj jer se može raditi o upali pluća, dok će bol u prsima, stezanje i gubitak dana upućivati na plućnu emboliju.

5. Mučnina

Mučnina koja se javlja uz prehladu, kao i povraćanje i proljev nisu simptomi prehlade, ali mogu biti gripe. Svakako posjetite liječnika ako simptom ne prolazi i pazite da ne dođe do dehidracije.

Stručnjaci za viruse upozoravaju: Nova varijanta predstavlja prijetnju za ovu skupinu ljudi

6. Lokalizirana bol

Još jedna crvena zastavica upozorava na moguće dodatne probleme, a to je ako je bol lokalizirana na jednom mjestu. Dok će prehlada uzrokovati probleme gornjeg dišnog sustava, druge bolesti će pratiti intenzivni simptomi na jednom mjestu. Streptokok će tako utjecati na bol u grlu, ali ne i ostatku tijela. Infekcija sinusa može uzrokovati glavobolje pa čak i bol u zubima, infekcija uha uzrokuje bol u jednom uhu, a mononukleoza otečene limfne čvorove.

7. Bol po cijelom tijelu

Obična prehlada nije ugodna, ali ne bi trebala uzorkovati bol u cijelom tijelu. Gripa zato uzrokuje baš takve simptome, uz umor i groznicu. Ukratko, uz gripu ćete se osjećati kao da vas je pregazio kamion, a svaki mišić na tijelu će vas boljeti.

8. Alergija

Može biti teško razlikovati stanja jer se često radi o sličnim simptoma, ali alergije ipak slijede neki put. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju kada pomazite psa ili izađete iz kuće, moguće se radi o alergiji. Kako biste bili sigurni o čemu se radi, pratite kako i nakon čega se simptomi javljaju.

Prevenirajte prehladu

Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti i na vrijeme zaustaviti prehladu!

1. Unosite tekućinu: Pijenje dovoljne količine vode pomaže da vaš imunitet funkcionira poput dobro podmazane mašine. Osim vode, birajte juhe i biljne čajeve.

2. Sokovi od naranče: Svi znamo da bez vitamina C nema ni zdravog imuniteta. Upravo zato je dobro birati svježe cijeđene sokove od naranče koji opskrbljuju organizam tekućinom i vitaminom C. Koristite i drugo voće po želji; jagode, borovnice, kivi, mango…

3. Grgljanje slane vode: U čašu tople vode stavite žličicu soli i grgljajte ujutro i navečer. Pomoći će, pogotovo ako već osjećate upalu i bolno grlo.

4. Zaboravite na slatkiše: Znanstvenici tvrde da konzumiranje namirnica s puno šećera i zasićenih masnoća daje priliku virusima da se šire gornjim dišnim sustavom. Stvar je u tome da slatka i masna hrana može uzrokovati upale koje oslabljuju imunitet.

Guranje češnjaka u nos: Može li bizaran trend s TikToka olakšati prehladu – evo što kažu liječnici

5. Birajte češnjak: Genijalna namirnica koja je itekako dobro došla u prehrani, pogotovo u sirovom obliku. Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade.

6. Puno odmora: Odmor je jako važan jer pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti i prehlada. Odmarajte koliko god možete i spavajte po noći bez da provodite vrijeme na mobitelu. Tijelo će vam biti zahvalno na konkretnom odmoru.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo