Zdravlje

Zdravlje

Ovo su simptomi bolesti bubrega i nemojte ih ignorirati!

Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da većina ljudi koji boluju od bolesti burega uopće toga nisu svjesni. To je zato što bolest bubrega obično nema simptome sve dok se problem ne pogorša do te mjere da ovi vitalni organi više nisu u mogućnosti izvršavati svoju funkciju.

Brojna su zdravstvena stanja koja mogu dovesti do oštećenja bubrega. Visoki krvni tlak pri vrhu je liste. U rizičnoj skupini su i osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 te one koje u obiteljskoj anamnezi imaju bolesti bubrega.

Ukoliko spadate u neku od ovih skupina posjetite svog liječnika, jer bolest bubrega najsigurnije će se utvrditi ciljanim pretragama. Postoje neki uobičajeni pokazatelji da bubrezi ne rade kako treba, a ovo su neki od njih.

7 stvari koje radite, a koje potajno ubijaju vaše bubrege

Suhoća i svrab kože

Vaši bubrezi obavljaju brojne zadaće među kojim je i održavanje odgovarajuće ravnoteže hranjivih tvari i minerala u vašoj krvi. Kad su bubrezi bolesni ova ravnoteža je poremećena, a jedan od znakova može biti suha koža koja svrbi. Stoga, primijetite li ovakve promjene na koži, a ne mislite da se radi o dermatološkom problemu svakako posjetite svog liječnika.

Prehrana za kroničnu bubrežnu bolest

Umor i kognitivni pad

Ukoliko vaši bubrezi ne funkcioniraju pravilno u organizmu se počinju nakupljati toksini i druge otpadne tvari. Takvo stanje izaziva umor i nakon umjerene fizičke aktivnosti. Velika je vjerojatnost da ćete imati problema s koncetracijom ukoliko je vaša krv zasićena nečistoćama koje zbog oslabljenog rada bubrezi nisu uspjeli filtrirati.

Pretilost ugrožava zdravlje bubrega

Anemija

Fizička i mentalna iscrpljenost uzrokovana bolešću bubrega također može biti povezana s anemijom, koja je jedna od komplikacija vezanih uz bolest bubrega.To je zato što su vaši bubrezi, među ostalim, zaduženi za proizvodnju hormona koji potiču koštanu srž da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca zaduženih za prijenos kisika kroz tijelo.

3 savjeta za zdrave bubrege

Poteškoće sa spavanjem

Već smo spomenuli da se uslijed lošeg funkcioniranja bubrega u ljudskom organizmu nakupljaju toksini i druge otpadne tvari. Takvo stanje uzrokuje poremećaj u spavanju, a stručnjaci također povezuju i apneju u snu s poremećenom funkcijom bubrega.

Skriveni neprijatelji zdravih bubrega

Pojačana potreba za mokrenjem

Kad su bubrezi bolesni oni ne znaju kada treba prestati izdvajati vodu iz krvi. Zbog toga nije neobično ako osoba koja ima bolesne bubrege često ima potrebu za mokrenjem. Ovo se najčešće događa u noćnim satima, što opet ometa miran san, a jedan od znakova da je ovo stanje povezano s bubrezima može biti mokraća koja se pjeni.

Očistite bubrege i spriječite nastanak kamenca prirodnim putem

Otečena stopala i gležnjevi

Kad su bubrezi bolesni, postoji velika vjerojatnost da će se u vašem tijelu nakupljati višak natrija. To opet uzrokuje zadržavanje vode u organizmu što rezultira oticanjem stopala, gležnjeva pa čak i područja oko očiju. Zadržavanje tekućine kod osoba s bolesnim burezima može uzrokovati visoki tlak.

Jeste li znali da previše soli šteti vašim bubrezima?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo