3 savjeta za zdrave bubrege

voda, casa vode, tablete

Bubrezi igraju važnu ulogu u eliminiranju toksina iz našeg tijela - krv se u bubrezima filtrira i iz nje se odstranjuju štetni sastojci, višak soli i tekućine. Tako pročišćena krv odlazi iz bubrega putem bubrežne vene.

Kada bubrezi postanu previše opterećeni toksinima, može se javiti bolest bubrega i mokraćnog mjehura. Kako bi bubrezi bili u optimalnoj funkciji te doprinosili zdravlju cijelog organizma, slijedite ove jednostavne savjete:

1. Pijte vodu.
Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija, dok dehidracija povećava rizik od tegoba s bubrezima za 20 posto. Kako biste uključili više vode u dnevnu rutinu, nosite sa sobom bočicu vode – tako ćete se sjetiti popiti ovu životno važnu tekućinu i u situacijama kada vam voda inače ne bi bila pri ruci- u autu ili za radnim stolom.

2. Ne zaboravite na jogurt i mlijeko. Visok krvni tlak može oštetiti male krvne žile u bubrezima pa one ne mogu filtrirati otpad iz krvi kako bi trebale. Pobrinite se za krvni tlak tako što ćete na jelovnik uključiti dvije šalice jogurta i čašu mlijeka dnevno. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da niskomasni mliječni proizvodi snižuju povišeni krvni tlak.

3. Smanjite unos soli. Prehrana koja se temelji na unosu slane hrane povećava rizik od bubrežnih kamenaca, jer previše soli dovodi do nakupljanja kalcija u bubrezima, a ne u kostima te je tada veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Jedite manje prerađene hrane, a sol kao začin zamijenite začinskim biljem. 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!