Zdravlje

Zdravlje

Ovo su znakovi koji ukazuju da pijete previše tijekom pandemije koronavirusa

Shutterstock

Izbjegavajte alkohol u potpunosti kako ne biste narušavali vlastiti imuni sustav i zdravlje i kako ne bi druge izlagali riziku.

Ni pod kojim uvjetima ne smijete piti bilo koju vrstu alkoholnog proizvoda kao sredstva za sprječavanje ili liječenje infekcije COVID-19. Konzumiranje alkohola NEĆE vas zaštititi od COVID-19.

1. Ne koristite alkohol kao način rješavanja svojih emocija i stresa: Jer izolacija i pijenje također mogu povećati rizik od samoubojstva. Ako imate samoubilačke misli hitno potražite stručnu pomoć.

2. Pozovite pomoć: Ako mislite da je vaše pijenje ili pijenje nekoga vama bliskog izmaklo kontroli.

Pušenje je ovisnost, a prvi korak prema izlječenju je priznanje da smo bolesni

3. Nikada ne miješajte alkohol s lijekovima: Čak ni s biljnim lijekovima ili lijekovima bez recepta, jer bi ih to moglo učiniti manje učinkovitim ili bi moglo povećati njihov učinak do razine kada postaju toksični i opasni.

4. Izbjegavajte alkohol kao socijalni povod pušenju i obrnuto: Jer je pušenje povezano s kompliciranijim i opasnijim napredovanjem zaraze COVID-19.

5. Vodite računa da djeca i mladi nemaju pristup alkoholu i ne pijte u njihovoj prisutnosti:  Pratite vrijeme provedeno pred ekranom svoje djece, jer su TV i drugi mediji preplavljeni oglašavanjem alkohola i dezinformacijama koje mogu potaknuti ranu konzumaciju alkohola.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc: Mislim da ćemo se s ovom pandemijom morati izboriti bez učinkovitog cjepiva

6. Razgovarajte s djecom i mladima o utjecaju alkohola na rizična ponašanja: Uključujući potencijalno kršenje mjera fizičkog distanciranja koje se odnose na COVID-19.

Kako znati da pijete previše?

Pijete kad ste pod stresom: Koristite alkohol kako biste se riješili negativnih emocija

Pijete jer vam je dosadno: Crvena zastava se javlja ako vam je prva misao otvoriti butelju jer vam je dosadno.

Pijete dok radite: Ako radite od kuće, sigurno je teško priviknuti se na novu situaciju. No to što nema nikoga tko vas nadgleda ne znači da je normalno otvoriti pivo u podne.

Imate zalihe: Ako stalno brinete da imate dovoljno alkohola u kući, radi se o problemu. Važno je imati osnovne potrepštine u ovoj situaciji, a ako smatrate da je alkohol jedna od njih, pijete previše.

Odgađate obaveze: Ako se uporaba alkohola kosi sa svim vašim obavezama, poput posla, brige o djeci ili sebi – u problemu ste.

Pod utjecajem alkohola donosite krive odluke: Ako redovno donosite odluke dok ste pod utjecajem alkohola i kasnije vam je žao, imate u rukama malo veći problem.

Osjećate fizičku slabost: Mamurluk je podsjetnik da alkohol nije dobar za vaš organizam, pa ako se redovno budite s glavoboljama, dehidrirani i s ostalim simptomima mamurluka, vjerujte da ste pretjerali.

Imate simptome apstinencije: Drhtavica, znojenje, anksioznost, halucinacije i ubrzan rad srca su simptomi apstinencije. Ako ste ih primijetili, pijete previše.

Želite prestati, ali ne možete: Shvatili ste da pijete previše ali ne možete usporiti? Vrijeme je da potražite pomoć.

Izvor: HZJZ

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo