Ovo svi želimo znati: 7 taktika kako izbjeći posjet liječniku ili ostanak u bolnici - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo svi želimo znati: 7 taktika kako izbjeći posjet liječniku ili ostanak u bolnici

Shutterstock

Liječnici nude savjete kako izbjeći hospitalizaciju.

Tko bi poželio odlazak na hitnu službu ili stalni posjet liječniku opće prakse, pa nam je nekako svima navika izbjegavati takve stvari. Ono što će garantirati da nas bolnica neće dugo vidjeti je sigurno briga o zdravlju, a dr. Tomi Mitchell, obiteljski liječnik nudi savjete kako ostati zdrav i izbjeći posjet liječniku. 

1. Lijekove uzimajte kako vam je rekao liječnik

Dr. Mitchell otkriva kako često vidi da pacijenti sami odluče kada će uzimati lijekove jer smatraju da je samo važno uzimati ih. No to je daleko od istine jer neki lijekovi mogu loše reagirati u kombinaciji s drugima pa se pacijenti tako stavljaju u situaciju da moraju liječniku samo zato što ga prvotno nisu poslušali. 

“Savjetujem da svaki pacijent porazgovara s liječnikom ili farmaceutom o tome što uzima, zašto i kada mora piti terapiju”, dodaje. 

2. Ako imate kroničnu bolesti, rizik za hospitalizacijom se povećava 

Dr. Mitchell kaže da je hospitalizacija moguća za pacijente koji su bolesni ili koji imaju kronično stanje poput dijabetesa, bolesti srca ili pluća. Prema procjenama CDC-a jedna od četiri odrasle osobe ima kroničnu bolest, a u Americi je ona prvi uzrok smrtnosti. U ovom je slučaju važno kontrolirati stanje i paziti na zdravu prehranu, tjelovježbu i kvalitetan san kako biste smanjili šanse da ćete biti hospitalizirani. 

Znate li koliko trebate voziti bicikl ako želite smršaviti i ubrzati metabolizam?

3. Ne ignorirajte neočekivano krvarenje 

“Kada nešto krene krivo u tijelu naravno da ćemo osjetiti potrebu da reagiramo. Jedan od primjera je neočekivano krvarenje, bilo da se radi o onom iz nosa ili male rane koja ne prestaje krvariti. Normalno je da želite pričekati da samo prođe, ali krvarenje može voditi do novih komplikacija. Pa ako vam se čini da krvarite bez nekog jasnog razloga, posjetiti liječniku i ne čekajte jer to može spasiti i vaš život.  

4. Upoznajte svoje tijelo 

Dr. Mitchell navodi kako pacijentima često savjetuje da slušaju svoju intuiciju a upravo to može spasiti život pa morate sami pratiti kada se ne osjećate dobro i kada trebate pomoć. Ignoriranje signala koje šalje tijelo može voditi do ozbiljnih komplikacija, koje mogu biti uzrok vaše hospitalizacije. 

5. Ne preskačite sistematske preglede

Sistematski pregledi su preventivni pregledi kojima se dobiva uvid u zdravstveno stanje organizma s ciljem ranog otkrivanja zdravstvenih tegoba i bolesti. Namijenjeni su ljudima bez zdravstvenih tegoba koji se osjećaju zdravo, ali upravo kroz takve preglede mogu se uočiti i otkriti počeci bolesti ili otkriti čimbenici rizika nekih bolesti. Preporuka je da se sistematski pregledi rade jednom godišnje. Prijelomna dob za sistematske preglede ne postoji, pregledima podliježu razne dobne skupine i ovisno o tome se planira opseg pretraga. Današnji ubrzan način života, stres, neadekvatne i neredovita prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje – čimbenici su za pojavu kroničnih bolesti koje se u stalnom porastu, a to su: povišen krvnih tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, prekomjerna tjelesna težina, što sve dovodi do oštećenja krvnih žila, češće pojave cerebrovaskularnih inzulta, infarkta miokarda, te oštećenja srca, stoga se na sistematskim pregledima posebna pažnja posvećuje bolestima srca i krvnih žila, metaboličkim bolestima i malignim bolestima. Ako pratite svoje zdravlje, prevenirate česte posjete liječniku. 

Ovo je glavni uzročnik boli u leđima, tvrde liječnici – zaustavite na vrijeme

6. Nemojte prestati piti antibiotike samo jer se osjećate bolje 

“Može vas privući ideja da prestanete s uzimanjem lijekova čim se simptomi malo povuku”, navodi liječnik. To nije uvijek pametna ideja jer ponekad prekid terapije može povećati šanse za hospitalizacijom u budućnosti. Ako vam je ova ideja pala na pamet, svakako porazgovarajte s liječnikom prije donošenja odluke. 

7. Ne ignorirajte promjene u mokrenju 

Iako su upale mjehura česte, ipak se češće javljaju kod dijabetičara, osobama s neurološkim deficitom i kod starijih ljudi. Jaka upala mokraćnog kanala mogu voditi do infekcije u krvi (sepse), što može voditi do hospitalizacije. Simptom su često pečenje mokraćnog kanala, često mokrenje, mutan urin i niska temperatura. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo