Ljepota

Ljepota

Znate li koliko trebate voziti bicikl ako želite smršaviti i ubrzati metabolizam?

Ako ste cijelo ljeto zbog vrućina izbjegavali bicikliranje, pravo je vrijeme da svog ljubimca na dva kotača ponovno “izvedete” van.

Bicikliranje je odlično i za fizičko i za mentalno zdravlje, a da ne spominjemo da je bicikl prijevozno sredstvo koje najmanje zagađuje okoliš.

Jedna od najvažnijih dobrobiti ove aerobne aktivnosti je pozitivan učinak na srce i krvožilni sustav. Tijekom vožnje bicikla uključen je velik broj mišićnih skupina u cikličkim pokretima, pri čemu se kontinuirano opterećuje i krvožilno-dišni sustav. Smanjuje se rizik od najčešćih bolesti današnjice: bolesti krvožilnog sustava, karcinoma, šećerne bolesti, pomaže u borbi protiv stresa i depresije. Istraživanjima je dokazano da umjerena vožnja biciklom tri puta tjedno snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, a time znatno smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, korisna je i u prevenciji osteoporoze. Vožnja biciklom jača, učvršćuje i oblikuje mišiće nogu i stražnjice, jačaju se i trbušni i leđni mišići koji podržavaju kralježnicu. Mišići su u stanju blagog istezanja zbog nagnutosti tijela prema naprijed. Istovremena koordinacija ruku i nogu poboljšava koordinaciju, dok veće udaljenosti izgrađuju vašu izdržljivost i kondiciju. Za razliku od trčanja, tijekom vožnje bicikla nema stresa za zglobove nogu, koljena i kralježnicu (i smanjuje se opasnost od ozljeda uzrokovanih prenaprezanjem), piše Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a evo još nekoliko i više nego dobrih razloga zašto svakodnevno biciklirati…

Trenirati s utezima ili bez njih za bolje rezultate? Evo što savjetuje trener

Dovodi metabolizam u ravnotežu

Vožnja biciklom pomaže u reguliranju tjelesne težine, sagorijevanju kalorija i mršavljenju te dovodi metabolizam u ravnotežu. Skidanju kilograma posebno pridonosi brža i zahtjevnija vožnja. Stručnjaci savjetuju svakodnevnu vožnju bicikla u trajanju od 50 minuta ako želite smršavjeti i ubrzati metabolizam. S vremenom možete ubrzati tempo vožnje i/ili potražiti zahtjevnije biciklističke ture…

Bicikliranje opušta i smanjuje stres

Vožnja biciklom smanjuje napetost, pojačava se lučenje hormona endorfina koji utječe na dobro raspoloženje. Podiže razinu energije za 20%, a smanjuje količinu nakupljenog umora za 65% jer potiče mozak na lučenje hormona povezanog s količinom energije – dopamina. Vožnja biciklom zdrava je i čini ljude sretnima – tko jednom proba, teško se odlučuje na povratak u tramvaj, bus ili automobil!

Biciklizam pridonosi razvoju grada

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg na godinu. Važni su i financijski izdaci za kupnju i održavanje bicikla te parking.

10 genijalnih ideja kako biti aktivan i više se kretati, a da uopće ne vježbate

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo