Zdravlje

Zdravlje

Planirate prestati pušiti u Korizmi? Čestitamo uz 8 informacija koje će vas itekako zanimati

Svake godine se u svijetu obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a uz njega također postoje i nacionalni dani bez duhana.

U Hrvatskoj od 2003. godine obilježavamo Nacionalni dan nepušenja na prvi dan Korizme, s obzirom da je naša populacija većinski katoličke vjeroispovijesti te da je to razdoblje kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju.

Loš životni stil ubit će 50% ljudi: Nezarazne bolesti uzrok su preuranjene smrti u više od 65% slučajeva

Prestanak pušenja na 24 sata

Na Nacionalni dan bez duhanskog dima, prema modelu koji se koristi diljem svijeta, potičemo pušače na prestanak pušenja na 24 sata kako bi uvidjeli da to nije neizvedivo te kako bi nastavili apstinirati. Time im se također pruža prilika da promisle o svojoj ovisnosti o cigaretama i brojnim štetnim utjecajima na njihovo zdravlje, ali i na zdravlje njima bliskih osoba te utjecaju na okoliš.

Pušenje je ovisnost, i fizička i psihička, što označava da je zapravo skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena koji, osobi koja puši, čine uporabu cigarete važnijom, nego što su drugi obrasci ponašanja. Fizička ovisnost očituje se sindromom ustezanja tijekom kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene, a kod pušača simptomi traju svega tri do pet dana. No puno je snažnija psihička ovisnost, koja značajno otežava proces prestanka pušenja.

Ona obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanje nezadovoljstva izazvanim njenim neuzimanjem. Upravo zbog snage psihičke ovisnosti, pri donošenju odluke najvažniji je korak pronaći motiv za prestanak pušenja, kako bismo si olakšali proces.

Škola nepušenja: 30-40 % polaznika ostavi se loše navike, a pušači se mogu liječiti i na uputnicu

Za dugoročnu uspješnost potrebno se educirati o tome što nas čeka ukoliko odlučimo prestati pušiti.

Svaki treći Hrvat puši

Stoga, evo nekoliko kratkih informacija:                                                           

  1. Hrvatska je u samom svjetskom vrhu prema konzumaciji cigareta jer svaki treći Hrvat puši, a svaki drugi od njih popuši od 15 do 24 cigarete dnevno.
  2. Istraživanja dokazuju kako je pušaču za cigaretu potrebno 8 minuta. Ako pušimo kutiju cigareta dnevno, u danu dobivamo 2 sata i 40 minuta dodatnog vremena, što u godini iznosi čak 40 dana.
  3. Pušači se često početno motiviraju mogućom ušteđevinom u slučaju nepušenja. No, rijetko uistinu izračunamo koliko bismo novca uštedjeli. Korisno je osvijestiti kako osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena između 26 i 30 kn, godišnje popuši od 9.490 do 10.950 kn. Razmislite kakav biste si odmor mogli priuštiti tim novcem tijekom onih 40 dana koje nećete provesti pušeći cigarete…
  4. Iako mediji često izvještavaju o štetnosti duhana, mnogi ignoriraju rizičnost navodeći kako ima mnogo opasnijih događaja i navika tijekom života. 
  5. Istraživanja pokazuju kako osobe koje puše u prosjeku umiru u 10 godina mlađoj dobi, nego nepušači, a oni stariji od 45 godina u odnosu na nepušače imaju u prosjeku trostruko veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.
  6. Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno imaju četverostruko veći rizik za smrt u odnosu na nepušače, a pušenje je povezano s povećanjem rizika obolijevanja od najmanje 30 bolesti, uključujući rak, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i bolesti srca.
  7. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske.
  8. Snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje. Moguće ju je suzbiti alternativnim, nerizičnim ponašanjima: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku…

Uz edukaciju, izrazito je važno napraviti plan kako ćemo si pomoći u trenucima kada imamo snažnu potrebu za cigaretom, koje su naše „zamjenske“ aktivnosti (npr. što ćemo s rukama tijekom pauze na poslu, kako ćemo se oduprijeti porivu za pušenjem u društvu ili tjeskobnim trenucima). Planiranje unaprijed omogućuje nam preveniranje popuštanja u situacijama slabijeg kapaciteta kontroliranja.

Kako se otkriva rak pluća? Liječnici s Jordanovca objašnjavaju postupak

S obzirom da donošenje odluke i sam proces prestanka pušenja može biti vrlo zahtjevan, stručni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti provodi Školu nepušenja, u trajanju od pet dana.

Provodi se u malim skupinama, a temelji na primjeni psihoterapijsko – edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Rad Škole je usmjeren prema svakom pojedincu skupine s ciljem osvještavanja zdravog stila života, analize dosadašnjih neuspjeha te vizualizacije sebe kao nepušača.

Pažnja se posebice usmjerava na učvršćivanje motivacije osobe za prestanak pušenja jer, kao što smo već istaknuli, čvrsta odluka i plan ključni su na putu da osoba postane, ali i dugoročno ostane nepušač.

Je li Hrvatski dan nepušenja 26. veljače 2020. godine vaš trenutak za čvrstu odluku i plan te nastavak nepušačkog života?

Andreja Gobac, mag. psihologije, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo