Post pospješuje učinke kemoterapije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Post pospješuje učinke kemoterapije

Istraživanje provedeno nad laboratorijskim miševima pokazalo je kako post može oslabiti rast tumora i pospješiti učinke kemoterapije.

“Kombinacija ciklusa posta i kemoterapije bila je učinkovitija ili puno učinkovitija od samo kemoterapije“, objasnio je Valter Longo, profesor gerontologije i biologije Sveučilišta Južne Kalifornije.

Njegov je tim prethodno ustanovio kako post štiti normalne stanice od učinka kemoterapije, a tada su se koncentrirali na jednu vrstu raka i lijeka. Sada su ustanovili kako post djeluje i na stanice raka, koje su ranjive, a rezultati se mogu primijeniti na nekoliko vrsta raka kod miševa: raka dojke, melanoma, glioma i ljudskog neuroblastoma.

Iako je prerano reći mogu li se isti rezultati primijeniti i na ljudima i jesu li uopće sigurni, znanstvenici su ohrabreni jer njihovo otkriće predstavlja novi način na koji mogu poboljšati liječenje raka.

“Možda način da pobijedimo rak nije da pronađemo koji ga specifičan lijek može ubiti nego zbuniti ga tako da stvorimo ekstremne uvjete, kao što je post na koji samo normalne stanice mogu brzo reagirati”, objasnio je voditelj istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo