Prikovani za krevet: 363.801 radni dan bolovanja zbog gripe - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prikovani za krevet: 363.801 radni dan bolovanja zbog gripe

Ordinacija.hr

U protekloj sezoni zbog gripe je na bolovanju bilo više od 40 tisuća ljudi, a izuzev smanjene plaće, zbog izostanka s posla svi imaju trošak za lijekove za ublažavanje simptoma.

Osam radnih dana na bolovanju je zbog gripe u ovoj godini bilo 25.367 ljudi, podatak je Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu. S obzirom na to da sezona gripe započinje u zimskim mjesecima (studeni/prosinac) tom podatku valja pribrojiti one koji su zbog gripe izostali s posla i godinu prije. A ta brojka, također iz evidencije HZZO-a, kaže da je riječ o 155.813 radnih dana koje je zbog ove bolesti “odležalo” 15.528 ljudi.

Imamo 4 načina borbe protiv gripe koje ste vjerojatno previdjeli

Deset dana “izvan pogona”

U prosjeku je svatko od oboljelih zbog gripe “izvan pogona” bio deset radnih dana. Podaci su to koji govore i da je vrhunac epidemije uslijedio očito u siječnju kada je bio najveći broj oboljelih u ovoj godini.

Poražavajući podaci: Evo zašto se ne cijepimo protiv gripe

I baš kako stručnjaci i upozoravaju, riječ je o bolesti koja “prikuje za krevet” sedam do deset dana, sa simptomima visoke tjelesne temperature, opće slabosti i nemoći. Kada se pak zbroje podaci za prošlu i ovu godinu, jasno je kako je u protekloj sezoni gripe na bolovanju zbog te bolesti bilo ukupno 40.895 ljudi koji su privremeno nesposobni za rad ukupno bili 363.801 radni dan.

To je sto tisuća radnih dana više nego sezonu gripe prije. Upravo posljednja sezona gripe i jest opisivana kao iznimno jaka zbog velikog broja oboljelih, u siječnju se, podsjetimo, bilježio i veći broj umrlih, čega se dio pripisivao upravo protekloj sezoni gripe.

3 najbolja prirodna sirupa protiv prehlade i gripe

I olakšavanje simptoma košta

Osim zdravlja, liječenje gripe bez sumnje košta i novca, kako zbog opisanog izostanka s posla tako i za umanjenje simptoma bolesti. Olakšati si uz pomoć lijekova za smanjenje temperature, protiv bolova, kapi za nos, kakva pomoć za grlobolju, sve su to “pomagači” koje pacijenti moraju platiti iz vlastita džepa tako da uz smanjenu plaću zbog bolovanja oboljeli definitivno imaju i trošak od zasigurno više od sto kuna zbog kupnje lijekova kojima si olakšavaju simptome bolesti gripe.     

Hren, koraba, orah… Tko bi rekao da nam ove namirnice mogu ojačati imunitet

Ivana Rimac Lesički

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo