Zdravlje

Zdravlje

Seks može uzrokovati srčani udar!

Shutterstock

Seks može uzrokovati iznenadni srčani udar čak i ako ste savršenog zdravlja, ali njegove dobrobiti su puno dalekosežnije…

Istraživanja su dokazala kako seks može utrostručiti šanse za infarktom i kod zdravih ljudi. Iako je informacija alarmantna, ali prije nego seks izbacite iz života valjalo bi shvatiti da ove statistike ne otkrivaju pravi rizik. 

“Vježbanje ili seks mogu biti okidač za srčani udar il iznenadnu srčanu smrt, ali rizik je uistinu zanemariv.” tvrdi dr. Marc Gillinov iz klinike u Clevelandu. 

Rizik da zdrav muškarac star 50 godina doživi infarkt tijekom odnosa je 1:1 000 000 pa imate više šanse da će vas pogoditi munja. Čak i za osobe koje su preživjele infarkt rizik je 30:1 000 000

Različite pozicije u seksu mogu povećati napor, a seks s novim partnerom može također povisiti rizik. 

Ipak, statistika koju biste morali zapamtiti je ona koja savjetuje puno seksa, što češće jer je on ustvari iznimno dobar za zdravlje i kao svaka druga tjelesna aktivnost umanjuje šanse da ćete doživjeti infarkt!

“Ako ste srčani bolesnik nemojte zbog ovoga izbjegavati aktivnosti jer je on sasvim mali dok su dobrobiti vježbanja puno veće” zaključuje liječnik. 

Ako imate genetske predispozicije za infarkt, ova vam navika može spasiti život!

“Kada se u kardiološkoj ordinaciji susretnemo s pitanjem pacijenta može li se bez straha uključiti u redovnu seksualnu aktivnost nakon postavljanja dijagnoze srčano žilnih bolesti, potrebno je pregledati pacijenta koji se naknadno svrstava u tri različite skupine  – pacijente niskog rizika, srednjeg rizika ili visokog rizika, te o tome ovise savjeti pacijentu o povratku seksualnim aktivnostima”, izjavio je za portal Ordinacija.hr dr. Dražen Šebetić, kardiolog. 

Netko vam je slomio srce? Uz ove savjete hrabro krenite dalje

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo