Zdravlje

Zdravlje

Što je ‘psihobiotička’ dijeta? Pomaže kod borbe protiv stresa i čuva zdravlje probave

Shutterstock

Kako i na svako područje života tako i na naše mentalno zdravlje utječe ono što jedemo.

Sigurno znate da su neke namirnice dobre ako vas muči stres ili probava, ali sad su se znanstvenici iz Irske fokusirali na kompletnu prehranu koja može pomoći kod očuvanja zdravlja crijeva ali imati i pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje, a sve se kontroliralo kroz studije. 

Što je psihobiotička dijeta? 

Naziv su osmislili autori  dijete dr. Timothy Dinan i John Cryan, dr, za koju tvrde kako može pomoći kod zdravlja crijeva i boljeg raspoloženja ako se konzumiraju namirnice koje oni savjetuju, a izbace se one poput slatkiša, zaslađenih napitaka i procesuirane hrane. Što sve uključuje ova “studijska dijeta”, otkrivaju autori. 

Što jesti ako vas muči zatvor? 8 namirnica koje biste trebali uključiti u prehranu

  • 6 do 8 porcija voća i povrća s visokim udjelom probiotika u danu (jabuke, banane, luk…)
  • 5 do 8 dnevnih porcija cjelovitih žitarica kao što su zob, pšenica, kvinoja…)
  • 2 do 3 porcije fermentiranih namirnica kao što su kefir ili Kombucha ili kiseli kupus. 
  • 3 do 4 porcije mahunarki kao što je leća, grašak ili slanutak. 

Što je otkrila studija o ovoj prehrani? 

Studija je uključivala 45 osoba od 18 do 59 godina sa optimalnim prehrambenim navikama. Ispitanicima su ponuđene informacije o komponentama ove prehrane te su zamoljeni da ju prate što bolje mogu. Kontrolna grupa je dobila minimalne upute o važnosti nutrijenata. Znanstvenici su proučili fekalnu mikrobiotu te stres, zdravlje i stanje krvi, urina, prije i nakon tri tjedna istraživanja. 

Kako psihobiotička dijeta utječe na mentalno zdravlje? 

Sudionici koji su pratili prehranu su doživjeli velike promjene kada je u pitanju stres. Iako je bilo razlike u percepciji stresa kod kontrolne i glavne skupine, što se više osoba posvetila zadanoj dijeti to su rezultati bili jači kada je u pitanju poimanje stresa. Iako su promjene u crijevnoj mikrobioti bile vidljive kod obje grupe, došlo je do promjena kod 40 posebnih lipida u fekalijama, zahvaljujući smanjenju prehrambenih masnoća i povećanom unosu monozasićenih masti. 

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

Zaključili su na kraju kako u samo četiri tjedna, sudionici koji su pratili sva pravila psihobiotička prehrane koja je bogata vlaknima i fermentiranim namirnicama su i primijetili da na njih manje utječe stres, da crijeva rade pravilno, a struka je potvrdila kako je došlo do manjeg poboljšanja u mikrobioti i radu crijeva. 

Ako i vi tražite bolje i jednostavnije načine da dodate više prebiotičkih vlakana prehrani, možete odabrati ovu dijetu ili jednostavno paziti na unos namirnica koji ih sadrže. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo