Zdravlje

Zdravlje

Što sve može biti uzrok stvaranja krvnog ugruška?

Jeste li u rizičnoj skupini od nastanka krvnog ugruška? Neke životne navike mogu do toga dovesti – saznajte kako spriječiti.

Tromboza je zgrušavanje krvi unutar krvne žile a rezultira prekidom protoka kroz krvnu žilu, ispunjenosti krvne žile zgrušanom krvlju – ugruškom – trombom, koji se uglavnom lijepi za stjenku krvne žile i sprečava protok kroz istu pa može doći do oticanja noga i bolnosti… Krvni ugrušak može uzrokovati srčani i moždani udar ili gangrenu, ali na svu sreću postoje životne navike koje se trebaju mijenjati u svrhu prevencije.

Anemija

Osobe s nižom razinom željeza u krvi izložene su povećanom riziku od krvnih ugrušaka, zaključak je stručnjaka Nacionalnog instituta za srce i pluća Imperial Collegea u Londonu.Britanski je tim analizirao krv gotovo 610 pacijenata s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom kako bi sagledao razlike između pacijenata koji su imali krvne ugruške i onih koji nisu. Razina željeza bila je niska kod mnogih ispitanika zbog gubitka željeza uzrokovanim krvarenjem. Istraživači su ustanovili kako je upravo niska razina željeza jaki faktor rizika za krvne ugruške.

Proširene vene

Desetljećima su liječnici smatrali kako su proširene vene samo estetski problem. Proširene vene su često nasljedno stanje koje označava oštećenje venskog zaliska koji tako dopušta povratni tijek krvi u venama, a zbog čega dolazi do upalnih procesa u području gležnjeva te stjenki vena a može uzrokovati razne probleme, poput stvaranja krvnog ugruška.

Pušenje

Duhanski dim čini žile svih pušača tvrđima i sklonijim upalama i raznim oštećenjima, a kako i pluća postaju sve oštećenija tijelo porizvodi više eritrocita što rezultira zgrušnjavanjem krvi. To naravno povećava rizik od krvnih ugrušaka.

Oralna kontracepcija

Prve pilule su sadržavale dosta estrogena zbog čega su se kod žena češće javljali krvni ugrušak. Danas su za to šanse sve manje jer se razina estrogena u pilulama smanjila, ali se treba pripaziti ako imate povijest venske tromboze u obitelji ili ako ste pušač.

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Manjak aktivnosti

Ovo je jedan od glavnih uzorka venske tromboze, a najbolji način da se ona spriječi jest taj da se posvetite tjelovježbi svakodnevno. Ako niste ljubitelj napornih vježbi, hodajte ili trčite.

Obiteljsko nasljeđe

Sklonost pretjeranom zgrušnjavanju krvi i nastanku tromba jest nasljedna genetska osobina te se može spriječiti održavanjem zdravog životnog stila i obaveznim redovitim liječničkim kontrolama.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo