Zdravlje

Zdravlje

Što učiniti kada vas muči proljev?

Proljev je jedan od prvih simptoma koji će nam pokazati da nam se tijelo brani od nečega.

Razlog proljeva može biti intolerancija na određenu vrstu hrane, korištenje lijekova, no i niz bakterija, virusa i parazita koji smetaju probavnom sustavu. Liječnici već neko vrijeme ne propisuju lijekove protiv proljeva kada se radi o proljevu koji nestaje nakon nekoliko dana, jer je u jednu ruku on i zdrav obrambeni sustav putem kojeg ćete se riješiti onoga što šteti vašem organizmu.

Akutni proljevi, ukazuje na neke kronične probleme, kao što je kronična upala crijeva i koji zahtjeva određene testove, poput testova tolerancije hrane. Ako je proljev popraćen s drugim simptomima, poput povraćanja, grčeva u želudcu i vrućice, vrlo je vjerojatno da se radi o infekciji te bi se nakon nekoliko dana tijelo od nje trebalo očistiti. Također, proljev se može pojaviti i ako ste pod stresom utječe na probavni sustav, no jedino rješenje je da se pokušate smiriti.

Najbolje prevencije proljeva

Pod najboljim prevencijama navodi se osobna higijena i higijena u kuhinji, odnosno higijena pri pripravljanju hrane. U ljetnim je danima pogotovo ovo važno jer se češće konzumiraju namirnice koje ili nisu dovoljno termički obrađene ili se radi o namirnicama koje nisu pravilno skladištene, na primjer, nisu skladištene na hladnoj temperaturi.

Također, ako putujete u druge zemlje u kojima niste upoznati ili niste sigurni u valjanost vode, pokušajte što više konzumirati kupljenu tekućinu. Razlog, tzv. putničkog proljeva, može biti i to što niste naviknuli na bakterije koje se u toj vodi nalazi.

Metode samostalnog liječenja proljeva

Najvažnije je održavati organizam dovoljno hidratiziranim – i to ne mora biti samo vodom, već i različitim kućnim pripravcima. Jedna od metoda je i biljni čaj koji će i smiriti tegobe i grčeve u želudcu, dok možete pripraviti i jednostavne „kućne“ napitke, a s kojima ćete vratiti šećer i sol koji ste izgubili tijekom zadnjih dana.

Na primjer, za pola litre ukusne tekućine koja će vas sigurno hidratizirati, iscijedite dvije naranče, dodajte dvije žličice meda i pola žličice soli. Jednostavnija, i nešto manje ukusna verzija je da u litru vode stavite žličicu šećera i prstohvat soli.

Koja je hrana dopuštena?

Proljev traži jednostavniju dijetu. Za početak, okrenite se tekućoj hrani, odnosno juhama. Nakon što se proljev malo smiri, možete početi konzumirati i rižu, pogotovo smeđu rižu, jabuke, u obliku soka ili kuhane i banane. Svakako izbjegavajte hranu koja ima visok udio slabo apsorbirajućih ugljičnih hidrata, poput kruha, tjestenine, zob, krumpir, breskve i slične namirnice. Također, trebalo bi izbjegavati gazirana pića, a pogotovo morate izbjegavati da vi pripremate hranu ukućanima i boravite u kuhinji.

Rizične skupine

Kod odraslih zdravih osoba tek nakon dva do tri dana stalnog proljeva se treba zabrinuti, pogotovo ako ste jedina osoba u kućanstvu koja pati od proljeva. Ako i ostali ukućani počnu patiti od proljeva, možda se radi o pokvarenoj hrani ili bakteriji koja je uzrokovala infekciju i potrebno je posjetiti liječnika kako bi se ustvrdilo što vam je zasmetalo.

Rizične skupine su mala djeca i starije osobe, kod kojih se treba već nakon 12 sati jakog, ili 24 sata blagog proljeva obratiti doktoru. Ako se pojave i drugi simptomi, poput dehidracije, krvi u stolici i neprestanog plača djeteta, važno je odmah posjetiti doktora. Kod starijih je osoba slično, pogotovo ako patite od neke kronične bolesti ili se i inače osjećate slabo.

Sve bi se skupine trebale obratiti svojem liječniku ako dođe do vrlo visoke temperature, iznad 39°C, ili ako se pojave drugi simptomi, poput osipa.

Pročitajte i kako dunja i korijandar mogu pomoći kod proljeva!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo