Synlab Hrvatska za laboratorijsku dijagnostiku štitnjače - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Synlab Hrvatska za laboratorijsku dijagnostiku štitnjače

Dijagnostika ovih stanja danas je relativno jednostavna i bazira se na kliničkoj slici, laboratorijskim testovima, scintigrafiji, ultrazvuku štitnjače i punkciji štitnjače. Osim kliničke slike, laboratorijska dijagnostika prvi je korak u otkrivanju i rješavanju ovih poremećaja, kao i njihovog kasnijeg praćenja i kontroliranja.

Uz dijabetes, bolesti štitnjače su vodeće endokrinološke bolesti današnjice. One utječu na naš svakodnevni život, pogađaju milijune osoba širom svijeta te znatno smanjuju kvalitetu života. Nažalost, često se javljaju zajedno s drugim bolestima žlijezda s unutarnjim lučenjem, bolestima srca, problemima u trudnoći, anksioznošću i autoimunim bolestima.

Zahvaljujući danas brzodostupnoj laboratorijskoj dijagnostici ove važne žlijezde, moguće je relativno brzo ukloniti brojne simptome koje bolesti štitnjače nose sa sobom i tako poboljšati kvalitetu života. Upravo zbog njene iznimne važnosti danas je laboratorijsko ispitivanje hormona štitnjače uobičajena praksa mnogih sistematskih pregleda.

“Ponosni smo što možemo predstaviti još jednu lijepu suradnju, i to s Bioleptirom – udrugom za pomoć i potporu oboljelima od bolesti štitnjače, te na taj način svojim doprinosom, koji uključuje laboratorijsku dijagnostiku po posebnim cijenama, pomažemo onima koji se svaki dan bore s problemima koje bolesti štitne žlijezde nose”, otkrili su stručnjaci poliklinike Synlab Hrvatska.

Koliko znate o štitnjači?

Štitnjača (tiroidna ili štitna žlijezda) jedna je od najvećih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem u našem tijelu. Ima oblik leptira, a nalazi se ispod Adamove jabučice. Štitnjača izlučuje dva hormona: T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin) u čijem se kemijskom sastavu nalazi element jod.

Hormoni štitnjače u organizmu djeluju na cijeli organizam i održavaju metabolizam stanica, tako da manjak hormona usporava, a višak hormona ubrzava metabolizam. Pod utjecajem hormona štitnjače dolazi do povećane sinteze proteina i metabolizma ugljikohidrata, pospješuje se metabolizam masti, utječu na rast i sazrijevanje tkiva, razvoj i spolno sazrijevanje. Dakle, hormoni štitnjače utječu na rast i razvoj cijelog organizma, kretanje, spavanje, dišni i srčanožilni sustav, mozak, probavu te rad ostalih žlijezda.

Dva su glavna poremećaja u funkcioniranju štitne žlijezde:

1. Hipotireoza – nedovoljno lučenje hormona

Ovo stanje prate suhoća kože, zadržavanje tekućine u tkivima (natečenost), kronični umor, iscrpljenost i smanjenje koncentracije, depresija, promuklost, porast masnoća u krvi i porast tjelesne težine, anemija, bradikardija (usporen ritam srca), zatvor, nepravilne ili obilne menstruacije, mišićna slabost i grčevi.

2. Hipertireoza – prekomjerno lučenje hormona

Za ovo je stanje karakteristična pojava pretjeranog znojenja, opadanja kose, nervoze, nemira, razdražljivosti, nesanice, suzenje očiju, egzoftalmus (buljave oči, dvoslike, smetnje vida), gubitak tjelesne težine, drhtanje ruku, gubitak daha, povećana štitnjača i pritisak u vratu, učestale stolice, izostanak menstrualnog ciklusa te tahikardija (lupanje srca i ubrzan rad srca u mirovanju).

Od ovih poremećaja obolijevaju i žene i muškarci, a među glavne razloge nastanka ovih stanja smatra se nedostatak joda u prehrani i postojanje kroničnih autoimunih procesa u kojima dolazi do stvaranja antitijela protiv stanica štitnjače.

Kako se dijagnosticiraju bolesti štitnjače?

Dijagnostika ovih stanja danas je relativno jednostavna i bazira se na kliničkoj slici, laboratorijskim pretragama, scintigrafiji, ultrazvuku štitnjače i punkciji štitnjače. Osim kliničke slike, laboratorijska dijagnostika prvi je korak u otkrivanju i rješavanju ovih poremećaja, kao i njihovog kasnijeg praćenja i kontroliranja.

U Poliklinici Synlab možete obaviti sve pretrage koje uključuju laboratorijsku dijagnostiku štitnjače (i paratireoidnih žlijezda), što osim općih laboratorijskih pretraga uključuje hormone TSH, T3, T4, fT3, fT4, PTH, kalcitonin, zatim tireoglobulin te specifična antitijela: antitijela na tireoidnu peroksidazu (antiTPO), antitijela na tireoglobulin (antiTG) i antitijela na TSH-receptore (TRab).

“S obzirom da su bolesti štitnjače danas česte i zahvaćaju brojne organske sustave, a njihova je dijagnostika brza, ne dozvolite da one ometaju kvalitetu vašeg života. Obratite se stručnom osoblju Poliklinike Synlab i u jednom danu saznajte je li poremećaj štitnjače uzrok vaših tegoba”, savjetuje Darko Ilić, spec. med. biokemije, voditelj podružnice Synlab Hrvatska – Petrovaradinska 1.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo