Teško se budite ujutro? Uvježbajte rano buđenje u samo šest koraka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Teško se budite ujutro? Uvježbajte rano buđenje u samo šest koraka

Ako ste se i jutros ljutili na alarm, možda je vrijeme da naučite kako iz kreveta ustati svako jutro s osmjehom na licu.

Čini se da se svatko može pretvoriti u jutarnju pticu, a uspjeh je garantiran ako isprobate ovih šest koraka, pa krenimo…

1. Ne odustajte

Stručnjak za snove, dr. Michael Breus, navodi kako bi on prvo razmislio o tome u koje vrijeme odlazi u krevet i je li to isto vrijeme svake večeri. Prema njegovim riječima za uspjeh je potrebno ustrajati i svako veće u krevet ići u isto vrijeme a potrebno je oko 21 dan da se naš unutarnji sat navikne na novi raspored. Dodaje i kako to nije tako jednostavno da samo odete u sobu u isto vrijeme i ustanete rano. Morate odrediti vrijeme kada želite ustati i natjerati se da se 21 dan budite upravo tada kako bi mozak shvatio poruku. 

2. Pomoć je dobrodošla

Jedan od najboljih načina da dođete do cilja i budite se puni energije je spavati dovoljno. Kako biste si pomogli, možete koristiti suplemente poput magnezija ili melatonina koji u sebi imaju sastojke koji će pomoći da brže utonete u san i nastavite spavati. 

Mirna Medaković Stepinac najbolje se opušta uz jedan pomalo zaboravljen, ali koristan hobi

3. Koji je vaš kronotip? 

Uz to što morate biti dosljedni svaku večer i svakog jutra, Breus naglašava kako je važno znati i koji je vaš kronotip – a on opisuje kakva je vaša “osobnost spavanja”. Istina je da nismo svi lavovi i medvjedi pa će ponekad obrat u jutarnji tip osobe biti nešto teži jer to jednostavno niste – vi. Ipak, moguće je i da delfini i vukovi odlaze na počinak rano i rano ustaju. Ako znate kada je za vas najbolje vrijeme za buđenje, upravo vam to može pomoći da budete realni oko svojih ciljeva – kada želite u krevet i kada želite ustati. 

4. Čim otvorite oči, pustite sunce u sobu 

Kad god birate vrijeme za buđenje na budilici, ono što ustvari radite je da uštimavate svoj unutarnji sat, a na to veliki utjecaj ima upravo izlaganje svjetlosti. Kako stručnjak pojašnjava, izlaganje svjetlosti prvih 15 minuta u danu šalje signale mozgu da je vrijeme da se svakog dana budite upravo tada. 

“Mislim da bi svi mi bili u puno boljoj formi kada bismo za alarm koristili sunce”, ističe te dodaje kako se to lako može učiniti upravo kako smo pojasnili – razmaknite zastore, a ako vani nema sunca, isto će djelovanje imati ako upalite u kući sva svjetla kada se probudite. Ali ako vam je cilj budite se rano, onda biste trebali zaboraviti na rolete ili tamne zavjese i dopustiti da sunce ujutro uđe u vašu sobu kako bi vas razbudilo čim otvorite oči. 

5. Ne oslanjajte se na kofein 

Ironično, stvari za kojima posežemo kada trebamo više energije ustvari mogu utjecati na san i to na negativan način. Breus smatra da bi se trebalo kratko odreći kofeina, barem dok učite organizam kako da se sam ujutro razbudi. Kofein bi trebali izbjegavati i prije spavanja jer će vam on vrlo lako poremetiti san. Isto se odnosi i na alkohol prije spavanja.

Ako vas muči nesanica, Jennifer Aniston otkriva kojim je trikom “izliječila” probleme sa spavanjem

6. Potražite podršku

Ako imate prijatelja koji isto tako želi promijeniti navike buđenja, možete jedno drugome pomoći da to lakše ostvarite. Možete se nazvati ujutro ili se motivirati da u krevet odete na vrijeme. Ako to nije opcija, možda bi bilo dobro zadati si neki zadatak kojeg morate napraviti odmah nakon buđenja, poput šetnje ljubimca ili zakazivanje sastanka. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo