Zdravlje

Zdravlje

Umorni ste, bole vas glava i kosti? Okrivite vrijeme i za veljaču neprirodnih 15 stupnjeva!

Spadate li i vi među osobe koje se žale na glavobolju, pritisak ili bolove u zglobovima i kostima kada nastupi promjena vremena?

Do nedavno smo krivo smatrali da se na takve simptome žale samo starije osobe ili oboljeli, no stvarnost je sasvim drugačija!

Ljudski je organizam vrlo osjetljiv na promjene u temperaturi, vlažnosti, vjetru, tlaku zraka, oborinama, pozitivnoj ili negativnoj ionizaciji zraka, a posebno kada te promjene nastupe naglo. Tako govorimo o meteoropatima – osobama kod kojih je pojava zdravstvenih tegoba ili pogoršanje osnovnih bolesti povezana s lošim vremenskim prilikama. Statistika kaže kako je svaki treći stanovnik Zemlje meteoropat!

Osjećate bol, pritisak, slabost, stezanje u prsima? 12 signala da morate odmah liječniku

“Ljudski organizam reagira na promjene u temperaturi, vlažnosti, tlaku zraka, osobito ako se radi o naglim promjenama. Reakcije organizma objašnjavaju se promjenama u neuroendokrinološkom sustavu, čemu su neke osobe (meteoropati) podložniji i jače reagiraju na takve promjene od onih manje osjetljivijih”, otkrila nam je Sanja Škrnički Kršek, dr. med, specijalist obiteljske medicine.

“Pod utjecajem vremenskih promjena dolazi do pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize ACTH (hormon stresa). Pojačanim lučenjem ACTH istodobno se mehanizmom negativne povratne sprege smanjuje lučenje endorfina, koje često nazivamo i hormonima sreće. Zbog relativnog manjka endorfina dolazi do povećane osjetljivosti, ne samo u smislu smanjenog raspoloženja, već i tjelesnih manifestacija, kao što su povećana osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava. Stoga se pod utjecajem loših meteoroloških prilika može javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pažnje, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti”, upozorila je dr. Škrnički Kršek.

Na nagle promjene atmosferskog tlaka osobito su osjetljivi srčani bolesnici, starije osobe, a nešto češće i žene srednjih godina.

Kako si pomoći?

Stručnjaci savjetuju da se pravilno hranite (obratite pozornost na bogati unos voća i povrća), uzimajte dovoljno tekućine, dovoljno spavajte i svakodnevno se bavite nekom tjelesnom aktivnošću (oko pola sata).

Naime, tjelesna aktivnost podiže razinu endorfina i serotonina – hormona sreće, a povoljno utječe, ne samo na fizičko, nego i psihičko zdravlje. Za kronične je bolesnike izuzetno važno da redovito uzimaju propisanu terapiju.

Liječnik savjetuje koja mjesta trebate izbjegavati u pandemiji, čak i ako su otvorena

“Stručnjaci koji se više bave ovim područjem naglašavaju izuzetnu važnost što češćeg boravka u prirodi u svim vremenskim uvjetima kako bi na prirodan način povećali sposobnost organizma da se prilagodi brojnim vremenskim prilikama”, zaključila je dr. Škrnički Kršek.

Kakve nas biometeorološke prilike očekuju ovaj vikend?

Prema DHMZ-u biometeorološke prilike će u najzapadnijm dijelovima zemlje biti razmjerno povoljne, a u ostatku zemlje povoljne:

Uz moguću maglu u jutarnjim satima, upozoravamo na oprez plućne i srčane bolesnike. Danju će uz sunčano i ugodno toplo vrijeme boravak na otvorenom biti poticajan za mnoge meteoropate. Savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora zbog moguće pojave manjeg umora prema kraju dana.

I iako se povoljne vremenske prilike nastavljaju i dalje, osjetljivim meteoropatima i kroničnim bolesnicima preporučuje se prilagoditi odjeću i izbjegavati suvišne napore.

Ordinacija.hr

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo