Zdravlje

Zdravlje

Uz pomoć ovih trikova poboljšajte zdravlje u samo jednoj minuti

Ne morate posvetiti svaku minutu vremena kako biste bili zdravi

Ponekad je dosta i jedna minuta. Sve što trebate je usvojiti nove i zdrave navike te malo kreativnosti i volje kako biste promijenili životni stil.

Postoji toliko stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje upravo sada, a pozitivne posljedice ćete osjetiti vrlo brzo, objašnjava Sherry Pagoto, profesorica medicine sa Sveučilišta u Massachusettsu.

To je zato što će najmanja promjena u danu ili prehrani znatno utjecati na vaše zdravlje.

Nanesite zaštitni faktor na uho

Nanosite ga na lice, pa zato sada iskoristite tri sekunde i umasirajte ga na svako uho također. Rak kože koji se pojavljuje na uhu može biti agresivniji, a ti tumori narastu još veći nego oni na licu. A zbog oblika i činjenice da ne možete vidjeti sve dijelove uha teško je primijetiti i potencijalne promjene na koži.

Nadogradite smoothie

Pokušajte u svoj smoothie dodati korijander

Korijander sadrži ulja koja smiruju želudac, objasnila je nutricionistica Patricia Banna

To vam može pomoći ublažiti nadutost, a ubacite četvrtinu čajne žličice u piće.

Učinite nešto veliko

Upitajte se: “Koji mali korak mogu napraviti kako bi bio bliže ostvarenju svojih ciljeva?”. Recite da želite vježbati više. Pozovite prijatelje na izlet, planinarite.

Ponekad je započeti nešto najteži dio. Možete iskoristiti taj prvi i kratki korak kako biste započeli neku veću i zdraviju naviku, objasnila je Pagoto

Koristite zubni konac

Da, znamo – to je zadnja stvar koju vam se da raditi na kraju dugog i napornog dana. Ali korištenje konca za zube, pranje zubi dvaput dnevno te odlazak barem dvaput godišnje kod zubara važno je za uklanjanje svih bakterija koje se stvaraju na zubima i na desnima. Bolesti desni su također vrlo usko vezani sa bolestima srca.

Zaustavite se

Prije no što posegnete za čokoladicom ili grickalicama pričekajte 25 sekundi. Prema istraživanju Sveučilišta u Chicagu to je taman dovoljno vremena koje trebamo kako bismo razmislili i ipak pojeli nešto zdravije. Umjesto čokoladice uzmite orašaste plodove.

Vježbajte plank

Ova tjelovježba utječe na rad trbušnih i leđnih mišića te ih jača i smanjuje mogućnost ozljeda.

To je zato što jačanjem tih mišića stabilizirate kralježnicu, napominje Pagoto

Počnite s 20 sekundi, a vremenom pokušajte izdržati i jednu minutu. 

Istegnite se

Imate jedan od lošijih dana? Probajte se istegnuti u poznatoj “psećoj” pozi jer na taj način istežete cijelo tijelo, a ponajviše ramena i gornji dio leđa gdje se nakuplja stres. Jedna minuta je više nego dovoljna.

Provjerite wc školjku

Da, nije uvijek ugodno. Ali, nakon što obavite veliku ili malu nuždu pogledajte kako izgleda jer na taj način možete zaključiti puno toga o svom zdravlju, kaže Michael Langan internist sa Medicinskog fakulteta u Ohiju

Ako je vaša mokraća tamna to može značiti da je tijelo dehidrirano jer je normalno boja zapravo svijetložuta. Crvenkasta boja ukazuje na infekciju mjehura i urinarnog trakta ili na neke druge zdravstvene probleme zato biste trebali posjetiti liječnika.

Što se velike nužde tiče, stolica koja je tvrda i teško probavljiva pokazuje na zatvor. Trebali biste dovoljno hidratizirati tijelo te unositi minimalno 25 grama vlakana. Vrlo mekana i svijetla, ali tvrda i tamna stolica znak su nekih problema s probavom i organizmom te biste trebali hitno posjetiti liječnika.

Sjedite uspravno

Kada sjedite krivo za stolom i osjećate se krivo, točnije loše. Zato pokušajte sjediti uspravno tako da vam kralježnica ide paralelno sa stolcem, a ramena su lagano nagnuta prema iza. Studije su pokazale kako ovo pomaže depresivnim ljudima da se osjećaju bolje i jače. Dok druge studije ističu da pravilno držanje poboljšava rad mozga.

Dišite ispravno

Kada stvari krenu krivo, dišite duboko iz adbomena, ističe psihijatrica Sheenie Ambardar

Lagani i duboki uzdasi umiruju otkucaje srca, smanjuju tlak te šalju signale ostatku tijela da se smiri. Udahnite kroz nos, držite udah dok ne nabrojite do tri te izdahnite kroz usta, a tijekom morate udisati uz trbuh tako da osjetite napuhivanje i kontrakciju.

Samo 5 takvih uzdisaja mogu smanjiti tenzije i tjeskobu, objašnjava Ambardar

Uobičajeni uzroci grčeva u nogama i kako ih spriječiti

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo