Zdravlje

Zdravlje

Veliki vodič kroz uputnice: Koja vam uputnica treba i koliko koja traje?

Shutterstock

Iako više ne dobivamo papirnate uputnice, a na specijalistički pregled nas u pravilu naručuje obiteljski liječnik (možemo i sami), vraćanje pacijenata s bolničkih šaltera zbog problema s uputnicama nije nestalo.

Bez obzira na to što krivo ispisana uputnica nije pogreška pacijenta, on je taj koji neće moći ostvariti pravo na potrebnu zdravstvenu zaštitu ako “papirologija” ne štima, odnosno dok se ne vrati s ispravnom uputnicom u sustavu. Stoga donosimo vodič za snalaženje s oznakama na uputnicama koje se razlikuju o vrsti zdravstvene zaštite.

Na primjer, idete li na fizikalnu terapiju, treba vam uputnica D1, na bolničko liječenje ne krećite bez uputnice B1, za prvu dijagnostičku pretragu dobit ćete uputnicu A3, idete li po drugo mišljenje, oznaka na uputnici je A4.

Nepokretne ili teško pokretne osobe za prijeoperativnu obradu trebaju uputnicu C3… Osim različitih slovnih oznaka, različiti su i rokovi u kojima se po dobivanju uputnice trebate naručiti i provesti pretragu. Na primjer, za dijagnostičke pretrage se izdaje uputnica A3 za koju treba izvršiti narudžbu u roku od 90 dana, a tada ima vremena provesti pretragu o roku od 365 dana od narudžbe. Pregled i obradu kroz objedinjeni hitni bolnički prijam obavljate s uputnicom C2 uz koju se izdane interne uputnice vežu na najviše sedam dana od dana prve realizacije. Ako vam je liječnik primarne zdravstvene zaštite izdao uputnicu oznake A1, njezina je valjanost 90 dana od datuma izdavanja i u tom roku mora doći do narudžbe od koje imate rok od 180 dana da provedete pretragu…

Konzilijarna zdravstvena zaštita

A1 – konzilijarni pregled: Ambulantni pregled specijalista po učinjenoj obradi, postavljenoj dijagnozi i uvedenoj terapiji na koji se morate naručiti u roku od 90 dana od izdavanja uputnice. Ova uputnica uključuje i prijeoperativnu obradu. Realizirati jeu treba u roku od 180 dana od dana narudžbe.

Kada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu? Evo na što upozoravaju liječnici

A2 – kontrolni konzilijarni pregled: S istim rokom narudžbe i realizacije kao i kod A1 uputnica te s gotovo identičnim opsegom usluge (izuzetak je prijeoperativna obrada). S ovom uputnicom (kao i s A1) možete obaviti i nužnu dijagnostiku u sklopu pregleda (na primjer EKG uz kardiološki ili RTG uz pregled traumatologa).

A3 – dijagnostička pretraga (prva): Postavljanje dijagnoze, preventivnog djelovanja, praćenje kroničnih bolesnika ili prijeoperativne pripreme kao i uzimanje i slanje materijala na patologiju, citologiju i mikrobiologiju. Kao i kod A1 i A2 uputnica, liječnik specijalist daje preporuku o daljnjim obradama, liječenju i uvođenju/izmjeni terapije. Rok za narudžbu na temelju ove uputnice je 90, a za realizaciju 365 dana od dana narudžbe.

A4 – drugo mišljenje prema indikaciji izabranog doktora: Uključuje mišljenje o utvrđenoj dijagnozi ili preporučenoj terapiji ili dijagnostici. Po dobivanju uputnice, naručiti se treba u roku od 90 dana. Rok za realizaciju je 180 dana od narudžbe.

A5 – konzultacija (uputnica bez osigurane osobe): Specijalistički pregled na kojem pacijent nije potreban jer umjesto njega s liječnikom specijalistom komunicira liječnik obiteljske medicine konzultirajući se putem interneta. U CEZIH stiže eNalaz specijalista. Rok za realizaciju uputnice je 30 dana.

A6 – kontrolna dijagnostička pretraga: U razdoblju od godine dana od dana narudžbe (koja treba biti u roku od tri mjeseca od izdavanja uputnice) s ovom uputnicom idete k specijalistu i na kontrolu zbog ranije utvrđene dijagnoze. Doktor specijalist može izdati preporuku o daljnjim obradama, preporučiti ambulantno liječenje, liječenje u dnevnoj bolnici, hospitalizaciju te preporučiti uvođenje/izmjenu terapiju.

Bolničko liječenje

B1 – bolničko liječenje: Ova uputnica omogućuje bolničkom specijalistu cjelovitu potrebnu obradu tijekom hospitalizacije. Po otpustu pacijenta na nju se sljedećih šest mjeseci vežu za vrijeme hospitalizacije indicirane, a neobavljene dijagnostičke obrade te interne uputnice za najviše tri kontrole tijekom 365 dana od dana otpusta.

B2 – ponavljajuće bolničko liječenje: Bolnička liječenja koja se očekivano ponavljaju u pravilu unutar 30 dana od prethodnog otpusta iz bolnice (npr. bolničko liječenje radi kemoterapije), a ne mogu se provesti ambulantnim liječenjem.

Specijalistička zdravstvena zaštita

C1 – pregled i cjelovita obrada u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti: S ovom uputnicom liječnik specijalist ima odriješene ruke da izda interne uputnice i naruči vas za sve pretrage za koje smatra da su mu potrebne za postavljanje konačne dijagnoze. Na primjer, ako ste s njom došli k neurologu zbog vrtoglavica, on će vam izdati uputnicu za CT mozga, UZV krvnih žila, snimku vratne kralježnice…

Ove su namirnice odlične za koncentraciju i pamćenje – jedite ih što češće

C2 – pregled i obrada kroz Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) ili hitne specijalističke ambulante u bolničkim ustanovama bez organiziranog OHBP: Na hitnu obradu vas može poslati liječnik, na uputnicu koju trebate “aktivirati” u roku od 24 sata od izdavanja. Ako uslijed iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja dolazite u hitnu ambulantu, uputnica nije potrebna. Izdane interne uputnice na ovu se uputnicu vežu sedam dana. Ako se traženi postupci ne stignu obaviti u tom roku, vraćate se svom liječniku koji će vam izdati potrebne uputnice.

C3 –​ prijeoperativna obrada za nepokretne i/ili teško pokretne pacijente: Podrazumijeva kompletnu prijeoperativnu obradu, po mogućnosti jednodnevnu, za ovu skupinu bolesnika.

Ambulantno liječenje

D1 – ambulantno liječenje: Oznaka za uputnicu za, na primjer, mali kirurški zahvat, fizikalnu terapiju, aplikaciju lijekova s bolničke liste… Uputnica vrijedi godinu dana.

D2 – dnevna bolnica: Ako je izdana za hemodijalizu, kemoterapiju, operaciju proširenih vena, liječenje krvnim pripravcima i slično, ova uputnica vrijedi godinu dana od prvog dolaska. Ako je pacijent njome upućen u psihijatrijsku dnevnu bolnicu, vrijedi 90 dana od prvog dolaska.

Na bolničko liječenje ne krećite bez uputnice B1, za prvu dijagnostičku pretragu dobit ćete uputnicu A3, idete li po drugo mišljenje, oznaka na uputnici je A4.

Autor: Marina Borovac

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo