Zdravlje

Zdravlje

Kada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu? Evo na što upozoravaju liječnici

Ako se radi o neobično jakoj boli koja vam potpuno nepoznata, javite se liječniku odmah!

Puno je razloga zašto se može javiti glavobolja, često bez jasnog razloga, ponekad radi dehidracije ili lošeg sna… No kada ona ne prolazi, iznimno je jaka, često se javlja… Jasno je da ćete provjeriti što je u pitanju.

Koliko je često glavobolja simptom tumora mozga?

“Glavobolje su jako uobičajene dok su tumori na mozgu jako rijetki”, navodi neurokirurg dr.Cameron Brennan te dodaje da oko 100 000 osoba primi dijagnozu neke vrste tumora svake godine, dok se na migrenu žali jedna od 7 osoba.

“Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu. Za veliki broj ljudi ona čini sastavni dio života. Glavobolje dijelimo u dvije osnovne skupine prema uzroku nastanka; primarne glavobolje i sekundarne glavobolje. Primarne glavobolje su znatno češće, a njihov uzrok često ostaje neotkriven. Među najčešće oblike primarne glavobolje ubrajamo migrensku glavobolju, tenzijsku glavobolju i cluster glavobolju. Sekundarne glavobolje su posljedica nekih drugih bolesti.”, pojašnjava doc. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije, Poliklinike Aviva. 

Prema napisima na stranicama Američkog udruženja za tumore, šanse da ste u rizičnoj skupini od nastanka ovog tumora u životu iznose manje od 1 posto.

Kada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu?

“Da bi glavobolja bila simptom primarnog tumora na mozgu, on bi već trebao biti jako velik.”, navodi onkolog, dr. Alyx Porter, profesor neurologije na klinici Mayo te pojašnjava kako tada dolazi do pritiska te velike mase na živce ili krvne žile u glavi. Uz to, glavobolja je rijetko jedini simptom primarnog tumora mozga, i češće će se javiti drugi neurološki simptomi, moguće uz glavobolju, pojasnio je dr. Porter, a oni uključuju promjene s vidom, napade, slabost na jednoj strani tijela, poteškoće u govoru, uz brojne druge simptome. Vjerojatno biste znali da nešto nije kako treba i bez same glavobolje.

I dok je svaki čovjek jedinstven, glavobolje povezane s tumorima mozga često imaju neke zajedničke karakteristike, ističe dr. Morović:

“Konstantne su i izraženije noću ili rano ujutro. Često se opisuju kao tupe glavobolje tipa “pritiska”, iako neki pacijenti također osjećaju oštru ili “probadajuću” bol”.

Primarni i sekundarni tumori mozga

Tumore mozga možemo podijeliti na primarne i sekundarne (metastatske), dok primarni nastaju od moždanog tkiva ili drugih tvorbi u lubanjskoj šupljini (krvne žile, limfne žile), sekundarni su tumori metastatski (najčešće tumori dojke i bronha), upozorava Morović.

Simptomi raka vrata maternice često su nespecifični – ovih 5 otkriva uznapredovali stadij bolesti

“Primarni se tumori mogu podijeliti na benigne (dobroćudne) i maligne (zloćudne). Benigni tumori nemaju maligni potencijal u smislu udaljenog širenja, no problem može predstavljati njihov smještaj i nedostupnost učinkovitog liječenja odnosno smanjenja obujma. Najčešći maligni tumori mozga su glioblastomi koji nastaju iz glijalnih stanica i nemaju dobro preživljenje. Ostali tumori mozga, poput meningeoma (nastalih iz moždanih ovojnica) i neurinoma (nastalih iz živčanog tkiva) imaju bolju prognozu. Dobna distribucija tumora mozga pokazuje dva vrhunca pojavnosti, jedan u dječjoj dobi i drugi u dobi između 45 i 70 godina.”, pojasnila je te dodala kako su maligni tumori mozga su nešto češći u muškaraca, dok su benigni nešto učestaliji u žena.

KADA JE GLAVOBOLJA ZABRINJAVAJUĆA?

 • Glavobolja koja se javlja prvi puta nakon pedesete godine života.
 • Glavobolja koja se javi iznenada, iznimno je jaka, „kao nikad do tad“.
 • Glavobolje koje se javljaju sve češće, jače su i ne prolaze na analgetik.
 • Glavobolja koja se pojavi kod osobe s malignom bolesti, HIV-om ili nekom drugom teškom bolesti. 
 • Glavobolja koja se javlja kod bolesnika s općom infekcijom, praćenom temperaturom, ukočenim vratom, bolovima u mišićima ili zglobovima.
 • Glavobolja koju prati nerazgovijetan govor ili slabost jedne strane tijela, dvoslike, gubitak vida, poremećaj ravnoteže ili koordinacije pokreta.
 • Glavobolja koju prati pospanost ili zbunjenost.
 • Glavobolja koja je praćena povraćanjem.
 • Glavobolja uz koju se javi epileptički napadaj.
 • Glavobolja koja se javi nakon ozljede glave.
 • Glavobolja koja se pogoršava za vrijeme kašlja, kihanja ili tjelesnog napora-ove glavobolje mogu biti bezazlene ali zahtijevaju liječnički pregled i dijagnostičku obradu.

“Ako patite od glavobolje svakako se javite svom liječniku od kojeg ćete dobiti preporuku za liječenje koje odgovara vašem tipu glavobolje. Također, ako je potrebno, bit ćete upućeni na određene pretrage kako bi se isključilo postojanje nekog drugog uzroka glavobolji”, zaključila je dr. Morović. 

Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu! Jedite ih svaki dan, savjetuje nutricionistica

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo