Simptomi raka vrata maternice često su nespecifični - ovih 5 otkriva uznapredovali stadij bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka vrata maternice često su nespecifični – ovih 5 otkriva uznapredovali stadij bolesti

Shutterstock

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj provodi se od 2012. godine i uključuje provođenje testa probira, odnosno uzimanje konvencionalnog Papa-testa prema smjernicama ginekoloških i citoloških društava koje su u skladu s EU smjernicama.

Unatoč dobroj organiziranosti programa u kojem sudjeluju brojne institucije, informiranost pacijentica o karcinomu vrata maternice te općenito znanje o humanom papiloma virusu (HPV), nastanku i razvoju HPV infekcije te o mogućnostima cijepljenja protiv HPV-a zabrinjavajuće je mala.

“Velik dio pacijentica ne zna da se Papa-test koristi u dijagnostici karcinoma vrata maternice i da je znatno manje pouzdan u otkrivanju karcinoma endometrija ili jajnika. Upravo je prvi korak u sprečavanju raka vrata maternice kontinuirano informiranje žena o nastanku bolesti i mogućnostima prevencije kako da bi preuzele odgovornost za svoje zdravlje i umanjile mogućnost nepovoljnih ishoda i komplikacija”, ističe dr. sc. Lada Šumilin, dr. med. specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Aviva.

Nedovoljna informiranost o ozbiljnosti, napredovanju i posljedicama karcinoma vrata maternice te o učinkovitosti redovitih ginekoloških pregleda u postavljanju rane dijagnoze kada je stopa izlječenja velika glavna je prepreka u borbi protiv ove ozbiljne bolesti. Liječnica ističe da je zbog svega toga iznimno važno podizanje svijesti i edukacija populacije na višoj razini koja bi, osim državnih institucija i ginekologa, trebala uključiti liječnike obiteljske medicine, srednje škole i roditelje.

Simptomi raka pluća često su nespecifični, ovih 9 nemojte ignorirati

“Adekvatan pristup informacijama putem letaka, interneta ili predavanja pomogao bi mladim ženama stjecanje uvida o važnosti zaštite pri spolnom odnosu, redovitih preventivnih ginekoloških pregleda te o mogućnostima i dobrobiti cijepljenja protiv HPV-a”, navodi.

Koliko će biti uspješno liječenje, ovisi o stadiju bolesti

Dr. sc. Davor Kust dr. med. spec. onkologije, Ravnatelj Poliklinike Anova, osnivač onkološke mreže onkologija.net pojašnjava kako liječenje raka vrata maternice kao i kod drugih tipova malignih bolesti ovisi u velikoj mjeri o stadiju u kojem je bolest dijagnosticirana.

“U lokaliziranoj bolesti često se primjenjuje kirurško odstranjenje cijele maternice (histerektomija) s ili bez okolnih struktura te radioterapija (vanjsko zračenje i/ili brahiterapija kojom se izvor zračenja precizno umeće direktno u područje tumora te se zrači željeno područje). Što je stadij bolesti veći, raste i uloga sistemnog liječenja, prvenstveno kemoterapije kojom se osim učinka na primarni tumor nastoji uništiti i tumorske stanice u krvi. Osim kemoterapije, u novije se vrijeme sve više koristi potencijal ciljanih lijekova, ali i imunoterapije, osobito u bolesnica koje imaju metastatsku bolest. Važni su redoviti kontrolni pregledi jer je u ranom stadiju ove bolesti stopa izlječenja visoka – prema podacima 92 posto bolesnica živi 5 godina i dulje.”, pojasnio je. 

Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva? Ovo je 6 važnih savjeta liječnika

Simptomi koji mogu otkriti uznapredovali stadij raka vrata maternice

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Pretklinički stadiji najčešće nemaju nikakve simptome.

Simptomi uznapredovalog stadija raka vrata maternice:

  1. nepravilno krvarenje
  2. krvarenje između dva menstrualna ciklusa
  3. krvarenje nakon spolnog odnosa
  4. neuobičajen iscjedak promijenjenog mirisa
  5. nespecifični bolovi u donjem dijelu trbuha

Ako pacijentica ima neki od navedenih simptoma, savjetuje se što hitniji ginekološki pregled. 

Više o ovoj temi pročitajte sutra u magazinu Ordinacija.hr koji izlazi uz Večernji list. 

Ana Abrahamsberg

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo