Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva? Ovo je 6 važnih savjeta liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva? Ovo je 6 važnih savjeta liječnika

Shutterstock

Poznato je da je rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) jedna od najčešćih malignih bolesti razvijenog svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Genetiku ne možemo mijenjati, no ipak postoji više načina na koje možete značajno smanjiti rizik za svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju da su navike vezane uz prehranu , težinu i tjelesnu aktivnost snažno povezane s rizikom obolijevanja, a ne treba zaboraviti da takve zdrave navike mogu povoljno utjecati i na pojavu drugih nevezanih bolesti.

1. Sudjelujte u programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Skrining može otkriti bolest prije nego bolesnik primijeti simptome. Rak debelog crijeva najčešće nastaje na polipima koji se mogu ukloniti prije nego što se razviju u karcinom, a čak i u slučaju ako se karcinom već razvio, šansa je da će se isti otkriti u ranijoj fazi kada je i liječenje znatno uspješnije. U Hrvatskoj se od 2008. osobe u dobi od 50 do 74 godine svake dvije godine upućuju na test fekalnog okultnog krvarenja. Bolesnici s pozitivnim nalazom upućuju se dalje na kolonoskopiju.

Ako uskoro morate pod anesteziju, liječnica želi da ovo znate

2. Jedite više povrća, voća i cjelovitih žitarica. Takva prehrana povezuje se sa sniženim rizikom obolijevanja. Jedite manje crvenog (teletina, svinjetina, janjetina) i procesuiranog mesa, koji s druge strane povećavaju rizik.

3. Redovito vježbajte. Osobe koje žive sjedilačkim načinom života pod povećanim su rizikom razvoja raka deblog crijeva. Povećanje Vaše aktivnosti može smanjiti rizik.

4. Pripazite na tjelesnu težinu. Debljina i pretilost povećavaju rizik obolijevanja i umiranja od kolorektalnog karcinoma. Zdravija prehrana i redovita tjelovježba mogu Vam pomoći u održavanju odgovarajuće težine.

5. Nemojte pušiti. Dugotrajni pušači obolijavaju i umiru češće od raka debelog crijeva. Obratite nam se ukoliko Vam je potrebna pomoć u prestanku pušenja.

Proljetna promjena vremena utječe i na povećanje učestalosti infarkta i moždanog udara

6. Alkohol konzumrajte umjereno. Preporuča se kozumacija do maksimalno 2 pića dnevno za muškarce i 1 za žene.

Podjsetimo, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih novotvorina, u muškaraca iza raka pluća, a u žena ispred dojke (u 2019. prvi put ispred raka dojke). U ukupnom broju novooboljelih od raka, oko 15% muškaraca i 13% žena oboli upravo od raka debelog crijeva. Godišnje se otkrije oko 3.500 novooboljelih, no u preko polovice njih bolest je već proširena u okolne ili udaljene organe. Osobito je visok udio proširenog raka u osoba s rakom rektuma. Naime, djelomičan razlog je kasni odlazak na pregled unatoč simptomima kao što je opstipacija ili vidljiva krv u stolici, ili nepravovremeno upućivanje na pregled osoba koje vidljivo krvare s uvjerenjem da se radi o hemoroidima.

U 2017. godini, rak debelog crijeva je otkriven u 3659 osoba (2143 muškaraca i 1516 žena), a u 2019. godini od te bolesti umrlo je 2095 osoba (1258 muškaraca i 837 žena), te je to šesti uzrok smrti u Hrvatskoj. Kako bismo predočili značaj ove bolesti to znači da svaki dan 10 osoba sazna da ima rak debelog crijeva a 6 umire od ove bolesti.

Poznavanje učinkovitih preventivnih mjera, napredak u terapijskim i dijagnostičkim postupcima (poput polipektomije), poboljšanje kvalitete predoperativne procjene i terapije (radioterapije i kemoterapije), dokazano dovode do smanjenja kako pobola tako i smrtnosti. Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva (publicirano 1993. godine).

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med., onkologija.net, ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo