Zabrinjavajuće raste koncentracija alergena u samoj peludi, a istraživači znaju i zašto - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zabrinjavajuće raste koncentracija alergena u samoj peludi, a istraživači znaju i zašto

Neuobičajeno tople zime donose sve ranije i proljeće pa pelud već opako izaziva kihanje i grebanje očiju kod osoba koje pate od alergija.

Što uzrokuje sezonske alergije? Ukratko, botanički seks. Biljke ispuštaju pelud za reprodukciju, a vjetar, kukci, ptice i druge životinje prenose mušku pelud na ženske biljke. Taj intenzivan proces u prirodi utječe na imunološki sustav onih koji pate od sezonskih alergija nakon što udahnu, progutaju ili im koža dođe u kontakt s peludi. Uobičajeni simptomi uključuju kihanje, začepljenost nosa, curenje iz očiju i nosa, svrbež grla i očiju.

Zašto sezonske alergije počinju ranije i traju dulje?

Klimatska kriza i pelud povezani su, ponajviše zbog zagrijavanja. “Sezona počinje ranije jer proljeća dolaze ranije, a jeseni se odgađaju”, kaže Lewis Ziska, izvanredni profesor znanosti o zdravlju okoliša na Mailman School of Public Health na Sveučilištu Columbia.

“Zbog viših zimskih temperatura, drveće počinje cvjetati ranije, što znači da ispušta pelud rano u sezoni, a kako su i jeseni toplije biljke poput ambrozije cvjetaju kasno u jesen”, objašnjava Amir Sapkota, profesor i voditelj Odsjeka za epidemiologiju i biostatistiku na Sveučilištu Maryland School of Public Health.

Alergijske bolesti su najčešće kronične dječje bolesti, stručnjaci otkrivaju što je potrebno za bolju terapiju

Je li pelud intenzivnija zbog klimatske krize?

Zbog povećane količine stakleničkih plinova u atmosferi biljke uzimaju više ugljičnog dioksida, što potiče njihov rast i povećava proizvodnju peludi. Istraživanja hrasta i ambrozije pokazala su da CO2 također može utjecati na kemijski sastav peludi tako da povećava sadržaj alergena u samoj peludi.

“Pelud bi mogla biti gušća u smislu alergena. Dakle, manja količina peludi može izazvati istu reakciju koju ste imali na veću količinu peludi “, govori Ziska.

Utječu li promjenjivi obrasci kiše i oluje na sezonu alergija?

Oborine se povećavaju kao rezultat klimatske krize i mogu povećati izloženost peludi, uglavnom zbog lomljenja jednog peludnog zrna na više dijelova.

“Kad se spore peludi razgrade na manje dijelove, lakše ulaze u pluća, a vjetar nosi pelud sve dalje”, objašnjava Brooke Lappe, istraživačica na Rollins School of Public Health na Sveučilištu Emory.

U proljeće su veće mogućnosti i za jače grmljavinske oluje tijekom koje se pelud lakše rasprši i udahne. To dovodi do fenomena poznatog kao “astma s grmljavinom”, koja se povezuje s većim brojem posjeta bolnicama.

Proljeće još nije stiglo, ali problemi za alergičare već su počeli: Ovi savjeti će vam pomoći

Pojačavaju li se neki drugi alergeni zbog klimatskih promjena?

Plijesan, cjelogodišnji alergen u zatvorenom prostoru, voli toplinu, vlagu i organske tvari na kojima raste. S povišenim temperaturama i oborinama sve su češći uvjeti koji pogoduju stvaranju plijesni.

A.H.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo