Zdravlje

Zdravlje

Zašto je mast oko srca opasna i koja skupina ljudi je ugrožena?

Foto: Shutterstock

Već znamo kako je mast u struku opasnija od taloženja masti bilo gdje drugdje na tijelu.

To je zato što se nalazi oko organa i ispušta spojeve koji potiču razne upale. No, ta vrsta masti taloži se još negdje, na skrivenom dijelu tijela, a može biti još opasnije: oko srca.

Tko je ugrožen ovim stanjem?

Osobe koje imaju puno masnoća koje okružuju srce kao vitalni organ – ponekad se naziva i “masno srce” – imaju najveći rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i iznenadnoga zatajenja srca. Stručnjaci su proveli istraživanje kako bi otkrili kome bi se ovo stanje moglo dogoditi. U novoj studiji u časopisu Menopause, stručnjaci sa Sveučilišta u Pittsburghu analizirali su podatke fizičke spreme i srca na 524 žene u različitim stadijima menopauze. Koncentrirali su se na žene u srednjim godinama (prosjek 51) jer su prijašnje studije pokazale kako se češće kod žene u kasnijoj dobi skuplja mast oko srca. Također, rizik od kardiovaskularnih oboljenja povezan sa masti oko srca češći je nakon što žene uđu u razdoblje menopauze.

Dijagnoza masti oko srca

Ova mast nije vidljiva na uobičajenim pregledima ili standardnom testu fizičke spreme. Najbolji način da se dijagnosticira je CT sken koji je skuplji (bez osiguranja) i izlaže pacijente slaboj radijaciji. Svoje rezultate su stručnjaci prilagodili poveznici potencijalnih posljedica pušenje, pijenja alkohola, stanja menopauze i socioekonomskoga statusa. Zaključili su da žene koje su inače punije i imaju više masnih naslaga na tijelu – imat će i više masti na srcu.

Rasna razlika

Otkrili su važnu razliku između žena tamne i svijetle rase. One svijetle, s većim indeksom tjelesne mase imale su više masnih naslaga oko srca od tamnih žena s istim BMI. No, tamnije žene s više masnih naslaga oko struka imale su i više naslaga oko srca od svijetlih žena u istoj situaciji.

Drugim riječima visoki indeks tjelesne mase opasniji je za žene svijetle rase, dok su masne naslage opasnije za žene tamnije rase, objašnjava Samar El Khoudary, profesor doktor sa Sveučilišta

Ostala istraživanja

Isto istraživanje je provedeno i na muškim ispitanicima gdje se također životni stil pokazao kao jedna od glavnih stavki stvaranja masnih naslaga te kasnijih oboljenja. Liječnici cijelo vrijeme istražuju i ističu problem uspostave dijagnoze ovih masnih naslaga te način liječenja. Naravno, indeks tjelesne mase se mijenja s godinama i stručnjaci ističu kako bi trebali testirati ljude kroz duže razdoblje da zaključe imaju li indeks tjelesne mase i masne naslage na struku zaista veze s time kome će se prije stvoriti naslage oko srca.

Unatoč svemu, važno je da cijeli život jedemo zdravu hranu i trudimo se održavati zdravi životni stil, vježbajući i opuštajući se koliko možemo, objašnjava liječnik i profesor

10 simptoma srčanog udara

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo