Zašto koljena više bole zimi i kako to riješiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto koljena više bole zimi i kako to riješiti

Shutterstock

Bolovi u koljenima su vrlo česta pojava, a zimi se ljudi žale i više nego inače.

Nekoliko je razloga koji mogu utjecati na promjenu mehanike koljena kao što su zimska obuća i odjeća, promjena načina hoda zbog skliskog terena, više sjedenja zbog nepovoljnijih vremenskih uvjeta i dr.

Živčani završetci u našim zglobovima prema znanstvenim saznanjima postaju preosjetljivi na hladnoću te je bol koju doživljavamo intenzivnija zimi.

Evo nekoliko načina kako ugrijati koljena i ublažiti simptome:

Toplo se obucite: Obucite se slojevito kako bi zadržali temperaturu tijela posebno u području zgloba koljena. Štrample, tajice ili dugačko donje rublje mogu dobro poslužiti pri nižim temperaturama kao zaštita od zime.

Hladnoća utječe i na vaš san: Skraćuje ga, pogoršava, češće se budite…

Bandažirajte bolno koljeno: Zamotajte koljeno elastičnim zavojem ili steznikom ako idete u duže šetnje ili radite na otvorenom, tako ćete učvrstiti zglob i zadržati toplinu. Budite oprezni da ne zategnete zavoj prejako jer to može sprječavati normalnu cirkulaciju.

Razgibavajte se i vježbajte: Prije fizičke aktivnosti dobro zagrijte koljena umjerenim tempom i kružnim pokretima te polu-čučnjevima. Fizička aktivnost prirodno održava tjelesnu temperaturu višom i poboljšava cirkulaciju u području koljena. Pokret također održava zglobove podatnima i samim time smanjuje krutost koju možete osjetiti nakon dužeg odmora.

Izmasirajte bolno mjesto: nježno masiranje mišića oko koljena može ublažiti bol već nakon samo 5-10 minuta masiranja.

Zagrijte koljena: Napunite termofor s vrućom vodom i omotajte u krpu te stavite 10-20 minuta na koljeno više puta dnevno kako bi pojačali cirkulaciju i opustili napete mišiće i tetive.

Napravite toplu kupku: topla voda te nešto soli i minerala koje možete kupiti u ljekarnama i specijaliziranim trgovina može napraviti toplice u vašem domu, pod uvjetom da imate duboku kadu za kupanje. Terapija toplom mineralnom vodom se pokazala kao izvrstan način za opuštanje napetosti u zglobovima i kod reumatskih problema.

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

Nastojte ne opterećivati bolno koljeno: Bol u koljenu može izazvati promjene u pokretima (hod uz šepanje) koje vas izbacuju iz idealnog poravnanja i izazivaju bolove u drugim dijelovima tijela. Pravilan odmor je bitan isto koliko i kretanje. Doziranje opterećenja tokom dnevnih aktivnosti je važno kako bi se zglobovi mogli kvalitetno oporaviti i odmoriti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo