Zdravlje

Zdravlje

Zašto nas tijelo boli baš ujutro?

Bol zna biti izraženija ujutro, bez obzira o kojem se dijelu tijela radi. Možemo zaključiti da je bol jača zbog načina na koji smo spavali, neudobnog jastuka ili madraca ili partnera koji se sinoć u krevetu raširio, ali znanstvenici su pokazali kako se ne radi o tome.

Tijekom dana, možemo osjetiti da jutarnja jaka bol “posustaje” i pomisliti da se zapravo navikavamo na razinu boli. Mnogi pacijenti, pogotovo oni koji pate od reumatoidnog artritisa, prijavljuju kako je bol u zglobovima izraženija ujutro. Znanstvenici sa Sveučilišta Manchester objavili su istraživanje koje je pokazalo kako se tijekom noći, upala “stišava”, a čim se probudimo, ona se ponovno pali i to – jače nego prošlu večer.

Ova je studija pokrenuta jer su znanstvenici željeli znati kako naš cirkadijurni ritam, koji nas i upozorava kada je vrijeme za spavanje, a kada je vrijeme za buđenje, utječe i na razinu boli. Pokazalo se kako, kada su miševi, na kojima je i bilo provedeno istraživanje, eksponirani svjetlu, u krvi postoje veće razine upalnih markera nego kada su u mraku.

Specifične bjelančevine u našim stanicama nadgledaju otkucavanje našeg cirkadijurnog ritma, i čini sek ako je jedan od tih – kriptokrom, također potiče i upalu” – objasnila je jedna od autorica istraživanja, Julie Gibbs.

Osim što bi daljnja istraživala mogla pokazati i u kojem bi satu bilo najidealnije uzimati lijekove, također i podsjeća kako redovan san i slušanje svog biološkog sata nas čini zdravijima.  

Saznajte što trebate učiniti da biste prestali hrkati te zbog kojih 5 problema ne možete spavati.

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo