Zašto se javlja osjećaj peckanja u vratu i ukočenost prstiju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto se javlja osjećaj peckanja u vratu i ukočenost prstiju?

Shutterstock

Iz kojih se razloga javljaju ove neugodne pojave?

Osjećaj pečenja kože i ostatka tijela

Osjećaj pečenja na bilo kojem dijelu kože ili u mišiću je posljedica djelovanja na periferne živce tog područja. Oteklina ili pritisak, blokirana fascija = vezivno tkivni omotač, stvaraju lokalno pritisak na periferne živce koji javljaju da postoji loša promjena na koju trebamo djelovati.

Stoga poslušajte tijelo i potražite savjet stručnjaka liječnika joj će dijagnosticirati uzrok i fizioterapeuta koji će osloboditi miofascialne ili zglobne blokade specijalnim manualnim tehnikama osteopatije, miofascialne relaksacije i mobilizacijom zglobova.

Nekada zbog pritiska na korijen živca pojedinog nivoa vratne kralježnice mogu se javiti pečenja pojedinih dijelova kože dalje od uzroka koji pritiska živac i važno je da liječnik utvrdi uzrok. Prva pomoć je masiranje, trljanje, bilo kakva mobilizacija mekih tkiva. Ponekad pomažu vježbe istezanja, a nikada jačanja ili vježbe s utegom. Važno je održati pokretljivost vratne kralježnice u smjeru prema gore guranjem vrha tjemena i spuštanjem ramena dolje te vježbe povlačenja glave u stranu u svim smjerovima.

Koji je ispravan položaj za spavanje, a koji za sjedenje?

Ukočenost prstiju i zglobova 

Ukočeni prsti i zglobovi šaka su najčešće posljedica  upalnih procesa u samom zglobu ili mekim tkivima (mišića, fascija, ligamenata , zglobnih čahura). Bez obzira na uzrok smanjenje pokreta šake i mirovanje uzrokuje daljnje skraćivanje mekih tkiva i stvaranje još veće ukočenosti. Liječnik reumatolog treba postaviti dijagnozu, pojasniti uzrok boli te propisati lijek.

Fizioterapeuti savjetuju koje vježbe i kako ih treba izvoditi da se poveća i održi pokretljivost.

Ako prsti pucketaju kod pokretanja može biti blokirana tetiva koja preskače koštani izdanak pa se čuje zvuk, može biti oslobođena čahura zgloba pa se čuje oslobađajući zvuk, a može biti blokiran kolagen kod bolesti nakupljanja kolagena kao što su sklerodermija, lupus i slično, pa se čuje pucketanje. Važno je redoviti prakticirati istezanje svakog pojedinog prsta da se potpuno ispruži i odmakne od dlana ali i da se zglob po zglob savine i stisne šakom u dlan.

Teretana, pilates, trčanje, planinarenje… Kako ove aktivnosti djeluju na zdravlje?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo