Želite bebu? Ove će stvari možda loše utjecati na plodnost - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Želite bebu? Ove će stvari možda loše utjecati na plodnost

Plodnost može biti umanjena zbog mnogih vanjskih čimbenika: toksina, kemijskih agensa, okolinskih polutanata, prehrane i zračenja.

“Plodnost muškarca i žene ovisi o nizu čimbenika koji mogu biti inherentni i vanjski. Dob muškarca iznad 45 godina i žene iznad 40 godina umanjuju plodnost. Oba partnera starija od 41 godinu šest puta teže postižu trudnoću od mladih. ” pojasnio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist iz humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije za portal Ordinacija.hr te dodao kako plodnost oba partnera umanjuju i za 40 do 50% sljedeći faktori: debljina, pušenje duhana, droga, prekomjerna konzumacija alkohola, kava, čaj te spolno prenosive bolesti.

Postoje i manje poznati (očiti) faktori koji također mogu utjecati na plodnost. Ovo su neki od njih: 

Sredstva za čišćenje: Kada perete kupaonu ili kuhinji jakim sredstvima za čišćenje to može imati loš utjecaj na plodnost. Izloženost kemikalijama i pesticidima može umanjiti šansu da ćete ostati trudni čak do 29 posto. 

Previše tjelovježbe: Iako je tjelovježba dobra za vas, previše napora može utjecati na mogućnost začeća. “Previše vježbanja može imati negativan utjecaj na ovulaciju,  najčešći je problem preskakanje ciklusa. Ako primijetite da menstruacija kraće traje ili bilo kakvu promjenu, možda biste trebali posjetiti stručnjaka” napominje dr. William Schlaff za Health.com. 

Sedam stvari koje niste znali o seksu za vrijeme trudnoće

Stres: Tim znanstvenika sa Sveučilišta “Wexner Medical Center”, a pod vodstvom dr. Courtney Denning-Johnson Lynch objavili su rezultate svojih istraživanja u časopisu “Human Reproduction”. Žene kojima je izmjerena visoka razina stresa imaju 29 posto manje šanse da će ostati trudne, kažu istraživači. Dr. Lynch, voditeljica istraživanja, kaže da je ovo drugi put da su rezultati pokazali da žene koje pate od stresa imaju manje šanse ostati trudne, za razliku od onih koje imaju nisku razinu stresa

Donji veš: Muškarci, zaboravite na slip gaće i nosite široke, udobne bokserice u kojima će vaši testisi moći “disati”. Slip donje rublje povisuje temperaturu u tom području, što ne pogoduje broju spermija i može smanjiti sposobnost oplođivanja jajašca.

Ove su namirnice i nutrijeniti potrebni svakoj ženi

Pivo: Istraživanja su pokazala kako muškarci koji piju velike količine alkohola ugrožavaju svoju plodnost. Puno alkohola može oštetiti jetru, a u tom se slučaju razina estrogena povisi, što može utjecati na loše stvaranje spermija.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo