Zdravlje

Zdravlje

Znakovi dehidracije koji se ne smiju zanemarivati

Osim osjećaja žeđi koji se javlja u ustima, vaš zadah, koža i mišići vam mogu govoriti da vam je hitno potrebna – voda.

Kada tijelo ostane bez dovoljne količine tekućine, može doći do zatvaranja krvnih žila, moždanoga ili srčanoga udara, a na kraju i do kobnih posljedica. Čak i najmanji gubitak tekućine iz organizma može imati negativne utjecaje na raspoloženje i količinu energije. Kako biste na vrijeme uvidjeli znakove dehidracije, obratite pozornost na sljedeće simptome jer žeđ zasigurno nije jedini pokazatelj.

1. Loš zadah

Slina u ustima ima antibakterijska djelovanja, ali ukoliko vam nedostaje tekućine u organizmu, utoliko se ona neće moći proizvoditi. Stoga, ako imate problema s učestalim lošim zadahom, svakako se pobrinite da unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

2. Suha koža

Mnogi misle da je pretjerano znojenje pokazatelj dehidracije, međutim potpuno je suprotno. Zbog nedostatka vode u krvi i vaša će koža patiti što će rezultirati njezinom suhoćom.

3. Grčevi u mišićima

Što mišići više rade, više će gubiti elekrolita koji se mogu i trebaju nadoknaditi tekućinom. Ako se bavite određenim treningom, hidratacija mora biti sastavni dio tog treninga.

Koji su najčešći uzroci grčeva u nogama?

4. Osjećaj gladi, posebice za slatkim

Kada ste dehidrirani, nekim će organima biti teško koristiti vodu kako bi oslobodili glikogen i ostale sastavnice koje vam osiguravaju energiju. Stoga će vam se javiti jaka potreba za hranom, posebice slatkom. Razlog tomu je svakako činjenica da će ona pomoći u jako brzom vraćanju energije. Međutim, trebali biste prije toga razmisliti o nadoknadi vode.

Ako već žudite za slatkim, posegnite za voćem jer mnogo voće sadrži itekako mnogo vode. Time ćete ne samo zadovoljiti želju za slatkim, nego ćete i nadoknaditi izgubljenu tekućinu iz organizma.

5. Glavobolje

Za pravilno i zdravo funkcioniranje mozga nužna je dovoljna količina vode. Ukoliko je nedostaje, utoliko je moguće da će doći do toga da će mozak udarati u dijelove lubanje što može prouzrokovati poprilično jake glavobolje.

Kokosova voda – napitak koji daje energiju i čuva zdravlje!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo