Zdravlje

Zdravlje

Znamo koji su to najčešći simptomi anemije koje ignoriramo

Anemija se odnosi na smanjeni broj crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u krvi. Iako se smatra kako je glavni uzrok anemije manjak željeza, anemiju mogu izazvati i razne bolesti i kronična krvarenja, kao i povećana potreba organizma za željezom, poremećaji u apsorbciji željeza te smanjen unos željeza prehranom.

Na anemiju upućuje niz simptoma, poput vrtoglavica, glavobolje, pospanosti, ali i opadanje kose, lomljivi nokti te lupanje srca. Radi se o problemima koji su učestali, no možda nećete najprije povezati da su problemi vezani uz anemiju.

Samo jedna krvna slika dijeli vas od toga da saznate stvara li vaše zdravstvene probleme anemija, a o najčešćim simptomima, odgovaraju nam naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore u kojoj možete svakodnevno postavljati i svoja pitanja!

1. Prorjeđenje kose, mekani i lomljivi nokti

Vaše pitanje: Imam 19 godina i posljednju godinu dana sam primijetila da mi se kosa izrazito prorijedila, ne koristim nikakve loše preparate koji bi mogli moju kosu uništiti, povremeno se ofarbam, no pošto imam tamnu kosu nemam potrebe da se često farbam, ali sam primijetila da moja kosa koja je inače bila izrazito gusta i svilenkasta je postala suha, lomljiva i prorijedila se, nokti su mi postali mekani i lomljivi, a i koža sa kojom nikada nisam imala problema postala je problematična. Pokušala sam sa multivitaminima, probala sam najprije sa centravit kapsulama, a doktorica mi je rekla da imam katastrofalno željezo – uvela mi je terapiju i s željezom u tabletama, pijem već pola godine željezo i primijetila sam napredak, ali što se tiče multivitamina pila sam 3 mjeseca centravit i nisam vidjela nikakvoga napretka, pa sam u apoteci kupila Perfectil kapsule za kosu, kožu i nokte, međutim kada kod ih popijem osjećam jaku bol u želucu, zaista ne znam što da radim, jer kosa, koža i nokti mi nikada nisu bili u gorem stanju.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje

2. Lupanje srca i ostajanje bez zraka

Vaše pitanje: Moj problem je što povremeno, prvenstveno prije spavanja osjetim lupanje srca u području vrata i ostajem bez zraka.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje

3. Ubrzan rad i bolovi oko srca kod djevojke od 17 godina

Vaše pitanje: Početkom 2. mjeseca ove godine javili su mi se bolovi oko srca, te ubrza rad. Išla sam na pretrage, napravila ekg i vadila krv za štitnjaču i ostalo i sve je bilo uredno. Ali meni i dalje srce brzo kuca i boli me, te se javljaju jake vrućine. Kad izmjerim puls bude oko 120. Svi govore kako to nije ništa, ali nemoguće da mene to bez veze boli.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Obilna menstruacija puna ugrušaka

Vaše pitanje: Svaka menstruacija od 12 mjesecu je dolazila u svoje vrijeme, ali su obilne i onda im se i trajanje produži i sada upravo imam drugi dan menstruacije obilno i puno ugrušaka… Što da napravim i da li je to sve zbog hormona i svih tih tableta??? Inače sam zdrava, jedino imam problem s anemijom koja se vraća nakon svake menstruacije i bude puno nisko željezo.. Imam 27 godina, rodila sam jedno dijete sa 23 godine i nikad nisam imala problema sa menstruacijom zato da li je ovo za zabrinuti se?

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

5. Pojava crvenila u pazusima

Vaše pitanje: Imam 26 godina, 173 cm visoka, 66kg . Pojavilo mi se odjednom crvenilo oko pazuha koja me svrbi, ne peče. Crvenilo je baš krug oko pazuha, na oba pazuha, a u samom pazuhu (sredina), nije nimalo crveno. Inače znam imati perutanja na tjemenu, i što se tiče kože, imala sam prije problema s aknama.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

6.  Sideropenija

Vaše pitanje: Od svoje 14. godine imam anemiju radi manjka željeza u krvi. U početku je to bilo čak i logično jer nisam bila ljubitelj mesa niti hrane bogate željezom. S godinama (naročito zadnjih par mjeseci) sam potpuno promijenila prehranu, jedem puno više mesa, salate, jaja, leća i općenito hrane bogate željezom i puno zdravije se hranim. Od 14. godine pijem tablete sa vitaminom C, ali i dalje krvna slika nije dobra, sada su još i eritrociti povišeni i kažu da to ukazuje na kroničnu anemiju. Sama doktorica mi je rekla da ne zna gdje moj organizam troši toliko željeza. Zanima me samo Vaše mišljenje, planiram posjetiti hematologa, i što Vi mislite? Je li to baš opasno po zdravlje ili nije? 

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo