Zdravlje

Zdravlje

Znamo više od 5 razloga da prestanete gristi nokte, a od nekih bi vam se mogao okrenuti želudac!

Shutterstock

Onihofagija ili griženje noktiju, česta je navika koja zahvaća otprilike 20-30 posto populacije. Grizući nokte u svoje tijelo možete unijeti bakterije i gljivice koje mogu završiti u vašem krvotoku i tako uzrokovati različite infekcije.

Ako primijetite ove promjene na noktima, odmah se obratite liječniku!

Premda se griženje noktiju – koje najčešće uzrokuju stres, anksioznost, perfekcionizam, opsesivno-kompulzivni poremećaj ili, naprosto, dosada – na prvi pogled čini kao posve bezazlena navika, u stvarnosti ona može uzrokovati vrlo neugodne zdravstvene poteškoće. Donosimo samo neke od njih!

Zašto je griženje noktiju loša navika?

Premda nokte grizete samo povremeno, to može ostaviti dugotrajne posljedice na vaše zdravlje. Glavni problem predstavljaju bakterije ispod vaših noktiju.

„Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje grizu nokte, pojava bakterije E. Coli triput učestalija nego kod onih koji ne grizu nokte“, upozoravaju liječnici.

Ako ste samo jednom bili na manikuri, imali ste se priliku na vlastite oči uvjeriti koliko nečistoće je skriveno ispod vaših noktiju. I to je samo ona nečistoća koja je oku vidljiva – zamislite samo što se još tamo nalazi, a vaše oči ne vide!

Zdravi nokti u 5 koraka

Najčešće patogene čestice pronađene ispod ljudskog nokta su stafilokok, streptokok i korineformne bakterije. Ako vam ni ova informacija nije dovoljna da zauvijek prestanete gristi noke, zamislite dermatofitne gljivice – glavne krivce za gljivično oboljenje noktiju kojeg ćete se teško riješiti jednom kad se zarazite.

Uzročnici prehlade i gripe jedva čekaju da zagrizete!

Jeste li znali da ste većinu vremena okruženi s više od 200 uzročnika prehlade? Premda liječnici napominju da je puno veći rizik od zaraze kod osoba s oslabljenim imunitetom, važno je znati da se taj rizik višestruko smanjuje držite li ruke podalje od usne šupljine.

Virusi koji uzrokuju gripu također se razmnožavaju na vašoj koži, pa često perite ruke sapunom i vodom (ili upotrijebite sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola) i suzdržite se od grickanja noktiju. Posegnite radije za žvakaćom gumom.

I zubi su vam ugroženi

Grickanje noktiju također može oštetiti zube i desni. Dok se bavite svojom omiljenom štetnom navikom može vam se lako dogoditi da vam puknu, istroše se ili izmrve prednji zubi, a također to potencijalno može dovesti do upaljenih desni i oštećenja tkiva desni.

Provjerite kod svog stomatologa može li vam dentalni štitnik pomoći da prestanete gristi nokte – ili barem smanjiti štetu koju ova navika može prouzročiti. On vam može predložiti i neke druge tehnike koje će vam pomoći u odvikavanju.

Griženje noktiju čini vaše prste podložnijima infekcijama

Već smo utvrdili da grickanje noktiju može prenijeti bakterije s ruku u usta, ali ako grizete nokte do te mjere da ćete izazvati zanokticu, traumu ležišta nokta ili kožice, mogli biste uzrokovati još više problema.

“Postoji stanje koje se naziva kronična paronihija, a to je vrsta infekcije koja se javlja kada se okolina nokta ozbiljno ošteti. To omogućava ulazak bakterija i gljivica, što može biti vrlo bolno, a još i bolnije ako se problem mora rješavati operativnim zahvatom“, upozoravaju liječnici.

Na kraju, grickanje noktiju može uzrokovati trajno oštećenje ukoliko odete predaleko i ozlijedite ploču nokta. To sprečava da nokat pravilno izraste i može dovesti do uraslih noktiju ili ružnih ožiljaka na njihovoj površini.

Jesu li vam nokti bijeli ili žuti? Oni vam mogu pokazati patite li od neke bolesti!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo