Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako se možete zaraziti hepatitisom A, B ili C – je li baš vaše ponašanje rizično?

Shutterstock

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM) izloženi su većem riziku infekcije virusima hepatitisa A, B i C.

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM) izloženi su većem riziku infekcije virusima hepatitisa A, B i C. Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetru, a mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu bolest. Podaci iz literature pokazuju da se oko 10 posto slučajeva infekcija virusima hepatitisa A i oko 20 posto slučajeva infekcije virusima hepatitisa B javlja među MSM populacijom. U zadnjim su desetljećima u nekoliko europskih zemalja zabilježene epidemije hepatitisa A u MSM populaciji. U Europi i Hrvatskoj  je 2017. godine započela epidemija hepatitisa A koja još uvijek traje, u kojoj se prijenos infekcije značajnim dijelom odvijao spolnim putem. Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima također imaju povećan rizik infekcije virusom hepatitisa C, posebice ako koriste droge injektiranjem.

Kako se prenose virusi hepatitisi?

Hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem – unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, čime se unosi virus hepatitisa A u usta. Infekcija se može brzo proširiti bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima). No hepatitis A se može prenijeti i spolnim putem, tijekom kontakta koji uključuje genitalije jednog i usta drugog partnera i fekalno-oralne izloženosti. Među MSM populacijom virus hepatitisa A se može širiti tijekom oralno-genitalnog spolnog odnosa, analno-oralnog kontakta ili indirektno putem predmeta ili prstiju koji se koriste tijekom analno-oralnog odnosa s osobom koja je zaražena virusom hepatitisa A.

Hepatitis B se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga) ili sa zaražene majke na novorođenče. Dovoljna je mala količina virusa da dođe do infekcije.

Hepatitis C se prvenstveno prenosi krvlju, kontaktom s krvlju zaražene osobe (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga). U rjeđim slučajevima može doći do prijenosa spolnim putem, prilikom nezaštićenih spolnih odnosa, posebice ako uključuju krvarenja, te tijekom poroda. Kod spolnog je puta prijenosa najveći rizik analni spolni odnos u kojem je pasivni partner/-ica izložen većem riziku.

Prijenos hepatitisa B i C krvlju uključuje direktni unos zaražene krvi u krvotok ili kontakt sluznica i zarazne krvi ili tjelesnih tekućina s primjesama krvi.

Psihijatar Milan Košuta: “Depresiju, bojim se, jedva da razumijemo”

Koji su simptomi virusnog hepatitisa?

Simptomi virusnog hepatitisa ovise o dobi osobe i tipu virusa kojim je osoba inficirana. Postoji i razlika između akutnog i kroničnog hepatitisa: kod akutnog hepatitisa se simptomi, ako se pojave, javljaju nekoliko tjedana do mjeseci nakon infekcije, dok se simptomi kroničnog hepatitisa mogu javiti tek nakon više godina, čak i desetljeća nakon infekcije, bez obzira što osoba prije nije imala nikakvih simptoma.

Najčešći su simptomi hepatitisa povišena temperatura, slabost i umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, taman urin, žutilo kože i sluznica, bolovi u zglobovima,a kao posljedica kroničnog hepatitisa mogu se javiti ciroza i rak jetre.

Prevencija virusnih hepatitisa

Savjeti za smanjenje rizika od izlaganja virusima hepatitisa

Hepatitis B i C

 • Odgovorno spolno ponašanje
 • Korištenje zaštite kondomom
 • Izbjegavanje korištenja alkohola i droga
 • Izbjegavanje međusobnog dijeljenja igala i ostalih predmeta za osobnu upotrebu kao što su četkice za zube, grickalice za nokte ili žileti sa zaraženom osobom.
 • Izbjegavanje  tetoviranje ili stavljanje piercinga u neovlaštenim/neprofesionalnim salonima

Hepatitis A

 • osiguranje zdravstveno ispravnih uvjeta
 • provedba higijenskih sanitarnih mjera
 • prakticiranje pravilnih higijenskih navika, osobito higijene ruku
 • izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća
 • izbjegavanje konzumiranja vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora
 • odgovorno spolno ponašanje radi sprečavanja ili smanjenja rizika prijenosa spolnim putem, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.

Koje se to poznate osobe nazivaju panseksualcima i što taj pojam označava?

Cijepljenje

Za zaštitu od hepatitisa A i B postoji učinkovita i sigurna zaštita cijepljenjem. Za sada ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

U Hrvatskoj su osobe rođene 1987. godine i mlađe cijepljene protiv hepatitisa B putem Programa cijepljenja. No, većina osoba rođenih prije 1987. godine u Hrvatskoj nije cijepljena protiv hepatitisa B.

Preporuka medicinske struke je da se homoseksualni i biseksualni muškarci cijepe protiv hepatitisa A i hepatitisa B. Cjepivo se može dati samostalno ili u kombinaciji. Cjepivo pruža dugotrajnu, najčešće cjeloživotnu zaštitu.

Cijepljenje protiv hepatitisa A se preporučuje u slučaju putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik infekcije hepatitisom A.

Mjere prevencije hepatitisa B za novorođenčad majki zaraženih virusom hepatitisa B su cijepljenje protiv hepatitisa B u roku od 12 sati nakon rođenja i primjena specifičnog imunoglobulina.

Prije cijepljenja protiv hepatitisa B se preporučuje doznati je li osoba inficirana ovim virusom ili je već razvila zaštitu protutijelima preboljenjem hepatitisa B, jer u tom slučaju cijepljenje nije potrebno niti se preporučuje

Izvor: javno-zdravlje.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo